ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τη «μυστηριώδη» νόσο που βασάνιζε τον Δαρβίνο

Wikipedia

Ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας για να μελετήσει εξωτικά ζώα, περπάτησε σε επικίνδυνα μονοπάτια αλλά πιθανότατα να κόλλησε την ασθένεια που σημάδεψε τη ζωή του σε πάτρια εδάφη, ενώ συνέλεγε έντομα και κυνηγούσε πουλιά. Ο λόγος για τον Κάρολο Δαρβίνο, τον Άγγλο φυσιοδίφη που έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, έναν από τους πιο… διάσημους ασθενείς της παγκόσμιας ιστορίας.

Στα ημερολόγιά του, τις σημειώσεις του αλλά και τις επιστολές σε φίλους και συγγενείς, ο Δαρβίνος μιλούσε τακτικά για τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν.

Κατά διαστήματα, παραπονιόταν -μεταξύ άλλων- για εντερικά προβλήματα, εξανθήματα, καρδιακές αρρυθμίες και πόνους στους μυς.

Παρότι η επιστημονική κοινότητα υποψιάζεται ότι Δαρβίνος ήταν υποχόνδριος, ερευνητές πιστεύουν ότι υπήρχε κάποιο ιατρικό υπόβαθρο και πως απλώς μεγαλοποιούσε τα συμπτώματά του.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», μελετητές έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν ότι πίσω από την «μυστηριώδη» νόσο του Δαρβίνου κρυβόντουσαν αρκετές ασθένειες ή παθήσεις, όπως αγοραφοβία, δυσανεξία στη λακτόζη ή η ασθένεια Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση).

Ωστόσο, ερευνητές από την Ολλανδία παρουσίασαν πρόσφατα τη δική τους θεωρία. Αντί για κάποια εξωτική νόσο, η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι ο Δαρβίνος είχε κολλήσει βορρελίωση (γνωστή και ως νόσο του Lyme) στη Βρετανία όταν ήταν νέος.

«Είχε πολλά διαφορετικά συμπτώματα: μυϊκούς σπασμούς, αναπνευστικές δυσκολίες, τρέμουλο στα χέρια. Όλα αυτάτα συμπτώματα εμφανίζονταν κατά διαστήματα, πήγαιναν και ερχόντουσαν, κάτι που συνάδει με το ενδεχόμενο να έπασχε από βορρελίωση» λέει ο Erwin Kompanje, κλινικός ερευνητής του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ.

Ο ειδικός, σε συνεργασία με τον συνάδελφό του Jelle Reumer, συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα συμπτώματα του Δαρβίνου μέσα από τα ημερολόγιά του και τις επιστολές του.

Όπως διάβασαν, το 1835 όταν ο Δαρβίνος είχε ταξιδέψει στην Αργεντινή, τον τσίμπησε το έντομο Triatoma infestans -το οποίο είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταφέρει τη νόσο Chagas. Ωστόσο, ο Δαρβίνος εμφάνιζε ήπια συμπτώματα και πριν το ταξίδι του. Έτσι, για τους ερευνητές η επικρατέστερη θεωρία είναι πως ο Δαρβίνος κόλλησε βορρελίωση από κάποιο τσιμπούρι στη Βρετανία.

«Ο Δαρβίνος γύρισε την Αγγλία και την Ουαλία συγκεντρώνοντας έντομα, κυνηγώντας πουλιά και ανασηκώνοντας πέτρες και λογικά υπήρχαν τσιμπούρια» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης