ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Βρέθηκε ναός του «γδαρμένου θεού» Σίπε Τότεκ

Φωτογραφία αρχείου / Γλυπτό που απεικονίζει τον θεό Σίπε Τότεκ στην έκθεση «Red-hot on the trail of a color» στο Μουσείο Τέχνης της Βασιλείας στην Ελβετία EPA/GEORGIOS KEFALAS

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο πέτρινα ανάγλυφα με εμφάνιση κρανίου και ένα λίθινο μπαούλο που απεικόνιζε τον θεό Σίπε Τότεκ, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στα ερείπια της αρχαιολογικής τοποθεσίας Ποπολόκα, στην πολιτεία Πουέμπλα.

Η φιγούρα είχε ένα επιπλέον χέρι που κρεμόταν από το σώμα του, υποδεικνύοντας ότι ο θεός φορούσε το δέρμα ενός θυσιασμένου θύματός του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον πρώτο ναό του «γδαρμένου θεού», μιας προϊσπανικής θεότητας που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και απεικονίζεται συχνά ως ανθρώπινο πτώμα χωρίς δέρμα.

Στη Μυθολογία των Αζτέκων, ο Σίπε Τότεκ είναι ο θεός της γεωργίας, της άνοιξης και των εποχών. Είναι θεότητα που σχετίζεται με τον κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης. Αφαιρούσε το ίδιο του το δέρμα για να δώσει τροφή στους ανθρώπους, όπως το καλαμπόκι έχανε την εξωτερική του φλούδα κατά τη βλάστηση. Χωρίς το δέρμα του, ο Σίπε Τότεκ απεικονίζεται συνήθως έχοντας χρυσό χρώμα.

Κάθε χρόνο, κάποιοι σκλάβοι επιλέγονταν για να θυσιαστούν προς τιμήν του Σίπε Τότεκ. Αφαιρούσαν το δέρμα τους προσεκτικά και το χρησιμοποιούσαν ως μανδύα οι ίδιοι ιερείς στις τελετές γονιμότητας που ακολουθούσαν τις θυσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης