«Τα βρίσκουν» Ισραήλ και Τουρκία και υπογράφουν συμφωνία
Σε εξομάλυνση των σχέσεών τους οδηγούνται Τουρκία και Ισραήλ, πέντε χρόνια μετά την επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που κατευθυνόταν στη Γάζα, με ακτιβιστές, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι υπήκοοι.
Αν οι προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων καρποφορήσουν θα πρόκειται για σημαντικότατη γεωπολιτική εξέλιξη που πιθανόν να ανατρέπει και τους σχεδιασμούς των ελληνικών κυβερνήσεων που είχαν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Τελ Αβίβ. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή έγινε, μάλιστα, ιδιαίτερα εμφανής και κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ όπου και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.
"Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο", είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί "συγκεκριμένη και θετική πρόοδος".
Από την πλευρά του ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Έτσι, όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού και ισραηλινού Τύπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε σημαντικά αιτήματα της τουρκικής πλευράς και κυρίως στην αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου. Το Τελ Αβίβ θα αποζημιώσει με 20 εκατομμύρια δολάρια τις οικογένειας των 10 νεκρών ενώ θα ζητήσει και ανοιχτά συγγνώμη για το επεισόδιο.
Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών τείνουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ στο δύο χωρών αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης συνεργασίας με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και την απεξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία.
Μάλιστα, την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για τη συνεργασία Ισραήλ και ΗΠΑ στην εκμετάλλευση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προμηθεύει και άλλες χώρες στην περιοχή, ανάμεσα σε αυτές και την Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, η Άγκυρα θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς. Η πληροφορία, πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τους τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα ονόματα τονίζοντας, παράλληλα, ότι αν τεθεί τέτοιο θέμα από την πλευρά του Ισραήλ, είναι πρόθυμοι να το συζητήσουν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή και ενώ, μόλις χθες για πρώτη φορά υπήρξε συμφωνία στον ΟΗΕ για τη Συριακή κρίση. Επιπλέον, όπως σημειώνουν αναλυτές της περιοχής, δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεκομμένη και από τις διεργασίες που γίνονται στην Κύπρο και που πιθανόν να οδηγήσουν σε δημοψήφισμα μέσα στο 2016.