ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Πολωνοί - Χάνει έδαφος το κεντρώο κυβερνητικό κόμμα

Στις κάλπες οι Πολωνοί - Χάνει έδαφος το κεντρώο κυβερνητικό κόμμα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί με το κεντρώο κυβερνών κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να χάνει την εκλογική αναμέτρηση από το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)" του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο PiS τουλάχιστον δέκα μονάδων αναδεικνύοντας το πρώτο κόμμα με 30% των ψήφων έναντι μόλις 20% του κυβερνώντος κόμματος.

Το κόμμα ωστόσο που προηγείται στις δημοσκοπήσεις έχει εκφράσει δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ταχθεί θετικά υπέρ μιας ισχυρής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές με την Μόσχα.

Αντιθέτως, έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην Ευρωζώνη υποσχόμενο περισσότερη ευημερία για τα φτωχά οικονομικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλλει νέα φορολογία στις τράπεζες αντιτιθέμενο στην επανεγκατάσταση στην χώρα μεταναστών με προέλευση την Μέση Ανατολή.

Ακόμα όμως και αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις σημερινές εκλογές, το PiS θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας στη Βουλή.

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το PO να διατηρηθεί στην εξουσία καθώς φαίνεται να έχει ήδη διασφαλισμένη την υποστήριξη αριστερών κομμάτων ή του νεοφιλελεύθερου κόμματος.