ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν νοσοκομείο

Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières (MSF)

Οι εμπόλεμες πλευρές γνώριζαν πως στο σημείο βρισκόταν νοσοκομείο. Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει επιτακτικό: Γιατί αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής αεροπορίας ένα κτίριο γεμάτο ασθενείς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αξιώνουν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Κουντούζ που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους – εκ των οποίων οι 12 ήταν μέλη του ιατρικού προσωπικού και 7 ασθενείς και τρία παιδιά.

«Η επιδρομή ισοπέδωσε μέρος του νοσοκομείου, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες», καθιστώντας το «μη λειτουργικό», όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τη στιγμή της αεροπορικής επίθεσης, πάνω από 100 ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις:

«Αν βρισκόταν σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση, το προσωπικό μας θα το γνώριζε. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, όταν έγινε η επιδρομή»,

αναφέρει ο ο γενικός διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Κρίστοφερ Στόουκς.

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ήταν παρόντες στο νέο μακελειό: «Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ένα από τα φλεγόμενα κτίρια. Δεν μπορώ να περιγράψω τι συνέβαινε εκεί μέσα. Δεν υπάρχουν λόγια για την φρίκη που αντίκρισα. Μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, έξι από τους ασθενείς καίγονταν πάνω στα κρεβάτια τους», ομολογεί συγκλονισμένος ο Λάτζος Ζολτάν, νοσηλευτής στο νοσοκομείο.

Ο ίδιος ανακαλεί στη μνήμη του εικόνες πλήρους χάους, με ματωμένα κορμιά παντού, κραυγές οδύνης και φλεγόμενα ερείπια: «Κάποια στιγμή δεν μπορούσα να συλλάβω αυτό που συνέβαινε. Για ένα δευτερόλεπτο στεκόμουν εκεί ακίνητος, ανήμπορος, σε κατάσταση σοκ (...) Αναζητήσαμε τα ίχνη των συναδέλφων μας εκεί που υποτίθεται πως κάποτε βρισκόταν το χειρουργείο. Ήταν φρικτό. Ένας ασθενής, εν μέσω απόλυτης καταστροφής, βρισκόταν νεκρός πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. (...) Πίσω στους θαλάμους, ασθενείς, κραυγές, κλάματα και αίμα παντού».

«Γιατί οι Αμερικανοί βομβάρδισαν ένα ολόκληρο νοσοκομείο;» διερωτάται ο Νασρατουλάχ, ο οποίος θρηνεί το θάνατο του 25χρονου ξαδέρφου του, γιατρού στο νοσοκομείο: «Όλοι ξέρουμε πως οι Αμερικανοί είναι πολύ έξυπνοι. Αν μπορούν να στοχεύσουν από αέρος ένα μεμονωμένο πρόσωπο σε ένα κινούμενο όχημα, γιατί έπρεπε να ανατινάξουν ένα ολόκληρο κτίριο;», προσθέτει με νόημα.

Για «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων» κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε πλήρη έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες του νέου μακελειού στην αφγανική πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης