Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Μακρόν λόγω «κίτρινων γιλέκων»
Η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν υποχώρησε κατά πέντε μονάδες μέσα σε έναν μήνα, για να φθάσει στο χαμηλότερό της επίπεδο και συγκεκριμένα στο 27%, αφότου άρχισε η πενταετία του στην προεδρία της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται σήμερα.
Έπειτα από τον μήνα της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», η δημοτικότητα του αρχηγού του γαλλικού κράτους συνέχισε τη σχεδόν αδιάλειπτη φθίνουσα πορεία της που άρχισε τον Μάιο και πλέον το 73% (+5) των Γάλλων που ερωτήθηκαν εκφράζει αρνητική άποψη για τα πεπραγμένα του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Odoxa.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (-4), στην Ανυπότακτη Γαλλία (-11), αλλά ακόμη και στο δικό του κόμμα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, του εβδομαδιαίου περιοδικού L'Express και της περιφερειακής εφημερίδας La Presse.
Θεωρείται εξάλλου πάντα ο «πρόεδρος των πλουσίων» από το 74% του δείγματος (+3), ενώ πλέον μόλις το 33% (-16) λέει πως πιστεύει ότι είναι «επαρκής», ενώ το 67% έχει την αντίθετη άποψη.
Στην ελεύθερη πτώση του τον συντροφεύει ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ: το 31% των Γάλλων τον θεωρεί «καλό πρωθυπουργό», ενώ το 68% (+5) εκφράζει την αντίθετη άποψη.
Ερωτηθέντες για την «οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τα μέτρα που ανήγγειλε πρόσφατα ο Μακρόν στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα», οι Γάλλοι εμφανίζονται μοιρασμένοι: για το 47%, πρόκειται για ένα «σημείο καμπής της πενταετίας», αλλά το 53% εκφράζει αντίθετη γνώμη.
Βασική ωφελημένη αυτής της περιόδου είναι η Μαρίν Λεπέν, που ανέβηκε έξι μονάδες μέσα σε έναν μήνα, εξασφαλίζει 29% θετικές γνώμες και πλέον συγκαταλέγεται στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γαλλία, πίσω από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (42%, -3) και τον Αλέν Ζιπέ, τον δήμαρχο του Μπορντό (35%, +1).
Η δημοσκόπηση του Odoxa διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 990 προσώπων 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της έρευνας κυμαίνεται από 1,4 ως 3,1 μονάδες.