ΚΟΣΜΟΣ

Βουδαπέστη: Μαζική διαδήλωση κατά Ορμπάν και του «νόμου των σκλάβων»

REUTERS/Leonhard Foeger

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν και σήμερα στους δρόμους της Βουδαπέστης για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός νέου εργατικού νόμου, γνωστού ως «νόμος των σκλάβων», αλλά και της όλο και περισσότερο αυταρχικής διακυβέρνησης του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Οι σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ονομάσθηκαν «Καλά Χριστούγεννα κ. Πρωθυπουργέ» από τους οργανωτές και ήταν η τέταρτη διαδήλωση σε διάστημα μίας εβδομάδας με την συμμετοχή αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, φοιτητικών οργανώσεων και πολιτών που εναντιώνονται στην κυβέρνηση Ορμπάν.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς έκαναν πορεία από την ιστορική Πλατεία των Ηρώων προς το Κοινοβούλιο υπό συνθήκες έντονου ψύχους. «Η δυσαρέσκεια αυξάνεται», δήλωσε η Αντι, μία 26χρονη φοιτήτρια Κοινωνιολογίας. «Αυτήν την εβδομάδα πέρασαν δύο νόμους που δεν θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων».

Ο νεός νόμος που ψήφισε η ουγγρική κυβέρνηση στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και σύμφωνα με τους επικριτές του εισάγει συνθήκες δουλείας.

Οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή αλλιώς μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα. Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα».

Βάσει νόμου, οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση πέρασε επίσης νόμο περί θεσπίσεως διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέμα διαφθοράς.

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010. Εκτοτε, έχει τροποποιήσει το εκλογικό σύστημα ώστε να ευνοήσει το κόμμα του το Fidesz, έχει τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους επικεφαλής δημοσίων θεσμών και οι σύμμαχοί του έχουν αποκτήσει προσωπικό πλούτο.

Ο Ορμπάν επανεξελέγη τον περασμένο Απρίλιο, ποντάροντας σε μία λαϊκιστική, εκφοβιστική, αντιμεταναστευτική ρητορική και επωφελούμενος από τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης.

Πριν από λίγες ημέρες , η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν εξεδίωξε από την Ουγγαρία το Central European University στο πλαίσιο της εμμονικής εκστρατείας του πρωθυπουργού κατά του Τζορτζ Σόρος.

Σήμερα το κυβερνών Fidesz, αντιδρώντας στην διαδήλωση, ανακοίνωσε ότι «είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι εγκληματίες συμμετείχαν στις ταραχές που οργανώθηκαν από το δίκτυο του Σόρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης