Πιο κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Η δραματική προειδοποίηση του αρχηγού του βρετανικού στρατού
Προειδοποίηση σε δραματικό τόνο προς τη βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε ο αρχηγός του βρετανικού στρατού, Σερ Νικ Κάρτερ, ενημερώνοντας πως η ανθρωπότητα διανύει την πιο κρίσιμη φάση πολιτικής και στρατηγικής αβεβαιότητας και υπερθεματίζοντας πως ζούμε σε συνθήκες ανάλογες εκείνων που προηγήθηκαν του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στην ετήσια διάλεξή του, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων της Γηραιάς Αλβιώνας παραλλήλισε την τρέχουσα κατάσταση στη διεθνή ασφάλεια με την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914.
«Οι στρατιωτικές απειλές στην Ευρώπη θυμίζουν την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Κάρτερ, προσθέτοντας: «Προσωπικά, δυσκολεύομαι να θυμηθώ μία περίοδο όπου το στρατηγικό και πολιτικό πλαίσιο ήταν πιο αβέβαιο, πιο περίπλοκο και πιο εκρηκτικό».
Ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον ISIS, το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία «συνιστούν παγκόσμιες απειλές», προειδοποιεί ο Σερ Νικ Κάρτερ - EPA/ANDY RAIN
Ως μεγάλες απειλές της ευρωπαϊκής σταθερότητας, ο Σερ Κάρτερ χαρακτήρισε τόσο τη μαζική μετανάστευση όσο και την «πολεμοχαρή φύση του λαϊκισμού και του εθνικισμού».
Επιπλέον, ο 59χρονος προειδοποίησε πως «τα φιλόδοξα κράτη, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ενισχύουν την παρουσία τους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπο που προκαλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία μας» ενώ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την «ανάπτυξη δεξιοτήτων κατά των δυτικών δυνάμεων», υποστηρίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα «έχουν μελετήσει τις δυνάμεις μας και επενδύσει διεξοδικά σε νέες μεθόδους και τρόπους εκμετάλλευσης των αδυναμιών μας».
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, ο κίνδυνος αυτός καλύπτεται από την απειλή που συνιστούν «μη – κρατικοί πρωταγωνιστές», όπως το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για «να υποβαθμίσουν τον τρόπο ζωής μας»: «Τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο αλλαγής, την πιο ευρεία, την πιο ραγδαία και πιο βαθιά που έχει βιώσει η ανθρωπότητα εκτός παγκόσμιων πολέμων».
Ο στρατηγός έκανε ειδική μνεία και στην «ανησυχητική έλλειψη γνώσης ή ενδιαφέροντος» των πολιτών ως προς τις εξελίξεις της γεωπολιτικής επικαιρότητας.