ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία στρατού στο Κόσοβο - Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ, αντιδρά το ΝΑΤΟ

Φωτογραφία αρχείου / Στρατιώτες της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου REUTERS/Laura Hasani

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε την Παρασκευή, το νόμο για τη δημιουργία κανονικού στρατού, μία εβδομάδα μετά τη δήλωση της πρωθυπουργού της ΣερβίαςΑνα Μπρνάμπιτς, ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει την στρατιωτική παρέμβαση του Βελιγραδίου.

Βάσει του νέου νόμου ο στρατός θα διατηρήσει το όνομά του, Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου, αλλά η ισχύς του θα αυξηθεί από 4.000 σε 5.000 άντρες συν 3.000 εφέδρους, ενώ η μετάβαση θα έχει ορίζοντα δεκαετίας.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 107 ψήφους επί 120 βουλευτών, με τους βουλευτές της σερβικής μειονότητας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Η κίνηση, που έρχεται 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της σερβικής κυριαρχίας και μια δεκαετία μετά την ανεξαρτησία, χαιρετίστηκε ως «ιστορική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΝΑΤΟ επέκρινε την κίνηση, εκτιμώντας ότι δεν βοηθά στις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, μεταδίδει το Reuters. «Λυπάμαι που η απόφαση αυτή έγινε παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει το επίπεδο δέσμευσης του ΝΑΤΟ με τη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσόβου», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της σερβικής κυβέρνησης, ο αξιωματούχος Μάρκο Τζούριτς απείλησε ότι η Σερβία θα ανακηρύξει το Κόσοβο σε κατειλημμένο σερβικό έδαφος και θα εγκρίνει την επέμβαση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επέμβασης των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, απάντησε ότι «όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι».

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί ότι αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη πολιτική λύση για την περιοχή, υπογράμμισε ακόμη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ ηγείται από τον Ιούνιο του 1999 μιας επιχείρησης υποστήριξης της ειρήνης στο Κόσοβο μέσω της Δύναμης για το Κόσοβο (KFOR), η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή 4.651 στρατιωτικούς, σύμφωνα με στοιχεία της Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης