ΚΟΣΜΟΣ

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Η επίθεση και η επόμενη μέρα στη γαλλική πόλη (aud)

REUTERS/Vincent Kessler

Ο Δημήτρης Χατζηιωσήφ, δημοσιογράφος του offsite.com.cy, βρίσκεται στο Στρασβούργο, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη όπου έζησε από κοντά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε χτες, Τρίτη, στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Μιλώντας στο CNN Greece περιγράφει τα όσα διαδραματίστηκαν αργά το απόγευμα στην πόλη, δίνει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και μεταδίδει τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του Κύπριου Προέδρου.

«Χτες, λίγο μετά τις 20:15, όλη η δημοσιογραφική ομάδα κατευθυνόμασταν προς το κέντρο. Σε κάποια στιγμή ακούσαμε πυροβολισμούς, κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε και καταλάβαμε και εμείς ότι κάτι συμβαίνει. Ήμασταν τυχεροί, γιατί καθυστερήσαμε πέντε λεπτά για να πάμε στον προορισμό μας, όπου θα συναντούσαμε έναν Κύπριο ευρωβουλευτή για δείπνο. Αυτή η καθυστέρηση μας άφησε λίγο μακριά από το περιστατικό αλλά ήμασταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας και μπορούσαμε να επιστρέψουμε πίσω», αναφέρει και συνεχίζει:

Άμεσα, μέσα σε λίγα λεπτά έκλεισαν όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο κέντρο και συγκεκριμένα κοντά στον καθεδρικό ναό όπου είναι και η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Αμέσως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, έδωσαν διαταγή στον κόσμο να παραμείνει μέσα. Αρκετοί έμειναν «εγκλωβισμένοι» σε καταστήματα, εστιατόρια και τα ξενοδοχεία για να προστατευτούν, 6 με 7 ώρες, μέχρι και αργά τα μεσάνυχτα, μέχρι η αστυνομία να δώσει εντολή να μπορέσει ο κόσμος να βγει έξω και να πάει στα σπίτια του».

(Ο Δημήτρης Χατζηιωσήφ)

Αναφορικά με τις έρευνες αλλά το προφίλ του δράστη της επίθεσης ο κ. Χατζηιωσήφ μεταδίδει μέσω του CNN Greece: «Δυστυχώς, ο δράστης αν και τραυματισμένος διέφυγε της αστυνομίας και οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο είναι άκαρπες μέχρι στιγμής.

Ο μακελάρης είναι ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ γεννημένος στο Στρασβούργο. Ήταν γνωστός στις Αρχές, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και το όνομά του βρισκόταν στη λίστα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας για τα πρόσωπα που συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Τραγικό γεγονός είναι πως η αστυνομία πήγε, την προηγούμενη μέρα στο σπίτι του δράστη για να τον συλλάβει καθώς ήταν κατηγορούμενος για ληστείες.

Στο σπίτι του βρέθηκε αριθμός χειροβομβίδων και σφαιρών, ωστόσο ο ίδιος είχε διαφύγει και το βράδυ σημειώθηκε το τραγικό αυτό γεγονός».

Η επόμενη μέρα

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της επίθεσης που συμμάδεψε τη Γαλλία, αφήνοντας τρεις νεκρούς και 12 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε σοβαρή κατάσταση, περιγράφει:

«Σήμερα, επικρατεί μια ανησυχία στον κόσμο, το βλέπεις στα πρόσωπά του. Αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχτούν οι έρευνες της αστυνομίας.

Τα σύνορα με τη Γερμανία έχουν κλείσει, προκειμένου να είναι πιο εύκολες οι έρευνες. Τα μέτρα στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν πολύ πιο αυστηρά και όλοι περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουν οι έρευνες».

Η ομιλία του Ν. Αναστασιάδη

Όσον αφορά την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ο κ. Χατζηιωσήφ σημειώνει τα κύρια σημεία της:

«Αρχικά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην τρομοκρατία. Είπε πως το τραγικό γεγονός που σημειώθηκε χτες, Τρίτη, δεν πρέπει να αφήσει την Ευρώπη να νικηθεί αλλά να την δυναμώσει για να νικήσει την τρομοκρατία στο σύνολό της.

Επίσης έθιξε το ζήτημα του Brexit, της κλιματικής αλλαγής αλλά και της μετανάστευσης. Ανέφερε συγκεκριμένα πως όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να γίνει πιο δίκαιη κατανομή αναλογίας προσφύγων στα κράτη μέλη. Γιατί η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του και για την άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκίστικών κινημάτων στην Ευρώπη, όσον αφορά τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητά του για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Είπε πως πρέπει να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ζήτησε από την ΕΕ, περισσότερη στήριξη για την επίλυση του Κυπριακού "καθώς οφείλει να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή", όπως είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε πως οι Κύπριοι πολίτες που ανήκουν στην ΕΕ δεν μπορούν να έχουν όλες τις ελευθερίες που έχουν άλλοι πολίτες, λόγω του αριθμού των προσφύγων.

Επίσης, έκανε αναφορά στην κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο το 2013 και στην ανάπτυξη που υπάρχει τώρα, γεγονός που κανείς δεν περίμενε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μίλησε και για την ανάγκη δημιουργίας ευρωστρατού, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και κυρίως των μελών που είναι μικρές σε δύναμη, όπως είναι η Κύπρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης