«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία: Μάχες σώμα με σώμα, πλαστικές σφαίρες και τεράστιες καταστροφές
Ένταση, χημικά, πλαστικές σφαίρες, τουλάχιστον 100 τραυματίες και περί τις 1.000 συλλήψεις: αυτός είναι ο απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και της αστυνομίας στο Παρίσι, με τα επεισόδια να προκαλούν έντονο προβληματισμό στην γαλλική κυβέρνηση αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Με γαλλικά ΜΜΕ να υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση χτες ήταν ελαφρώς καλύτερη απ’ ότι τις περασμένες εβδομάδες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαμήνυσε ότι θα πρέπει να ξαναϋφανθεί η εθνική ενότητα στη χώρα.
Υπογράμμισε δε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ειρηνικούς διαδηλωτές «θα πρέπει να συνεχιστούν».
«Κανένας φόρος δεν πρέπει θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα. Θα πρέπει τώρα να ξαναχτίσουμε αυτή την ενότητα μέσω του διαλόγου, να εργαστούμε για αυτή και να ενωθούμε» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σύντομα θα θέσει τις βάσεις για να διευκολυνθεί ο διάλογος αυτός.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κριστόφ Καστανέρ, επαίνεσε την αστυνομία για την προσπάθειά της να περιορίσει τις αναταραχές στους δρόμους του Παρισιού.
Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε αργά το βράδυ του Σαββάτου την αστυνομία για το «θάρρος και τον επαγγελματισμό της».
Οι αναταραχές
Περίπου 125.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες το Σάββατο, όπως εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Στους δρόμους βγήκαν και 90.000 αστυνομικοί, 9.000 εκ των οποίων στο Παρίσι.
Για την επιχείρηση καταστολής επιστρατεύτηκαν και 12 θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας. Υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου καταγράφηκαν εικόνες χάους.
Οι διαδηλωτές έσπασαν τζαμαρίες, έκαψαν αυτοκίνητα και προχώρησαν σε πλιάτσικο καταστημάτων. Βίντεο κατέγραψαν τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και των αστυνομικών, αποτυπώνοντας την άγρια πλευρά της επιχείρησης καταστολής.
Μάλιστα, στα πλάνα φαίνονται αστυνομικοί να χτυπούν με πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές -ακόμη και στο πρόσωπο. Όπως αναφέρει το BBC, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τρεις δημοσιογράφοι.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και 17 αστυνομικοί.
Το χρονικό των εντάσεων
17 Νοεμβρίου: Βγήκαν στους δρόμους 282.000 διαδηλωτές. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 409 τραυματίστηκαν. Οι Αρχές προχώρησαν σε 73 συλλήψεις.
24 Νοεμβρίου: Στις διαμαρτυρίες συμμετείχαν 166.000 διαδηλωτές. Τουλάχιστον 84 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία έκανε 307 προσαγωγές.
1 Δεκεμβρίου: Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 263 τραυματίες, την ώρα που 136.000 άνθρωποι διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις των καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομία συνέλαβε 630 άτομα.
8 Δεκεμβρίου: 118 από τους 125.000 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 974 συλλήψεις.
Προβληματισμός για fake λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό χτες από πηγές, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ελέγξουν την αύξηση ψεύτικών λογαριασμών, που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», σε κοινωνικά δίκτυα.
Η αρμόδια αρχή - υπεύθυνη για το συντονισμό αυτών των ελέγχων είναι η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN), τόνισε μια πηγή.
Οι γαλλικές υπηρεσίες δίνουν προσοχή στις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της βρετανικής εφημερίδας The Times, ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που προήλθαν από τη Ρωσία στόχευαν να ενισχύσουν την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων», τόνισε μια άλλη πηγή κοντά στην υπόθεση.
Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί έντονες και σύνθετες έρευνες, συμπλήρωσε η πηγή.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται αναλύσεις που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας New Knowledge, περίπου 200 λογαριασμοί Twitter αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από την αστυνομία, που φέρονται να ανήκουν στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ενώ αυτές οι εικόνες χρονολογούνται από γεγονότα που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και εβδομάδες στη Γαλλία.
Το Bloomberg, επικαλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), μια οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ και ελέγχει αυτούς τους λογαριασμούς και άλλες δραστηριότητες της Μόσχας, τόνισε ότι ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα).
Από την άλλη πλευρά, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του RT (Russian Today) και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik τόνισε χθες ότι Γάλλοι πολίτες έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους.
«Γνωρίζετε πόσοι άνθρωποι βλέπουν βίντεο των διαδηλώσεων των ‘κίτρινων γιλέκων’ από τις μεταδόσεις μας; Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι. Επιπλέον, έχουμε ήδη πηγές στην γαλλική αστυνομία που μας στέλνουν βίντεο, καθώς αρκετοί πολίτες έχουν γίνει δύσπιστοι με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης και στέλνουν βίντεο σε μας», είπε η Σιμονιάν στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο TVTs.
Σύμφωνα με την ίδια, οι μεταδόσεις του RT για τις διαδηλώσεις είχαν 20 φορές περισσότερες θεάσεις από εκείνες της γαλλικής Figaro.