«Οι Ταλιμπάν τον ήθελαν από τότε που έγινε διάσημος»: Ο μικρός «Μέσι» από το όνειρο… στον εφιάλτη
Η ιστορία του εξάχρονου Μουρτάζα Αχμάντι, «μικρού Μέσι του Αφγανιστάν», είχε προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο το 2016. Αλλά, αφού το νεαρό αγόρι έκανε πραγματικότητα το όνειρο της συνάντησής του, με τον διάσημο Αργεντινό σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, τώρα βιώνει έναν εφιάλτη, μιας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του μαζί με σχεδόν όλη την οικογένειά του, προκειμένου να γλιτώσει τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.
Η εικόνα του, να φοράει μία φανέλα ποδοσφαίρου, κατασκευασμένη από πλαστική σακούλα, με τα χρώματα της Αργεντινής και έχοντας στην πλάτη του το νούμερο «10» και το όνομα του Μέσι, είχε «πλημμυρίσει» τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.
Έπειτα ήρθε η συνάντηση με το ίνδαλμά του, στο τέλος του 2016 στο Κατάρ, σε έναν φιλικό αγώνα της Μπαρτσελόνα, ώσπου οι δύο τους εμφανίστηκαν στο γήπεδο, και ο Μέσι κρατούσε από το χέρι τον μικρό. Ο Αργεντινός, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF, στη συνέχεια προσέφερε πλήρη ρουχισμό της Μπαρτσελόνα, μία υπογεγραμμένη φανέλα της εθνικής Αργεντινής, καθώς και μια μπάλα.
Αλλά αυτή η στιγμή ευτυχίας γρήγορα εξαφανίστηκε… Η οικογένειά του αναγκάστηκε τον Νοέμβριο να εγκαταλείψει την περιοχή Τζαγκόρι, μετά από μία επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Γκαζνί, νότια της αφγανικής πρωτεύουσας.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) τον συνάντησε στην Καμπούλ, όπου κατέφυγε και στριμώχτηκε μαζί με την οικογένειά του σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, σε ένα σπίτι όπου κατοικούσαν και άλλοι. Η μητέρα του Μουρτάζα, είπε ότι έφυγαν βιαστικά, αμέσως μετά το άκουσμα πυροβολισμών.
«Εμείς δεν μπορέσαμε να πάρουμε κάποιο από τα υπάρχοντά μας. Θέλαμε να σώσουμε τη ζωή μας», θυμάται η Σαφίγκα, έχοντας το πρόσωπο μισοκρυμμένο, με ένα μαντήλι.
Η οικογένεια Αχμάντι ανήκει στην εθνοτική ομάδα Χαζάρα, που είναι σιίτες. Στην Τζαρόγκι οι Ταλιμπάν, Σουνίτες, πραγματοποίησαν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ορισμένων πολιτοφυλάκων της Χαζάρα, αναγκάζοντας 4.000 οικογένειες σε φυγή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ημέρες αγωνίας και «απόλυτου τρόμου», σύμφωνα με μαρτυρίες του AFP, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων στρατιωτών, ανταρτών, πολιτοφυλάκων και πολιτών.
Τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια πρόσφατη έκθεση, έκαναν λόγο για «πολλές εκτοπισμένες οικογένειες σε αναζήτηση ασφαλή μέρη» για «σπίτια που κάηκαν» και «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο φόβος μεγάλωσε για την οικογένεια Αχμάντι, σημειώνοντας ότι οι αντάρτες αναζητούσαν τον Μουρτάζα.
«Δεν ξέρω γιατί οι Ταλιμπάν τον ήθελαν από τότε που έγινε διάσημος. Είπαν ότι θα τον συλλάβουν και θα τον κόψουν σε κομμάτια», πρόσθεσε η Σαφίγκα τρομοκρατημένη.
Σύμφωνα με το καθεστώς των Ταλιμπάν, 1996-2001, το άθλημα δεν ήταν ανεκτό και το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Καμπούλ ήταν διάσημο για τις εκτελέσεις και τους λιθοβολισμούς.
Κατά τη διάρκεια της φυγής τους, η Σαφίγκα είπε ότι έκρυψε το πρόσωπο του γιου της για να εμποδίσει την αναγνώρισή του. Η οικογένεια δήλωσε ότι πρώτα κατέφυγε σε ένα τζαμί στην πόλη Μπαμιάν και έφτασε έξι ημέρες αργότερα στην Καμπούλ.
Μεταξύ των πραγμάτων που άφησαν πίσω τους είναι τα δώρα του Λιονέλ Μέσι, τα οποία ο πατέρας, ο οποίος παρέμεινε στον Τζαγκόρι, κρατάει.
Παρόλο που οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν απέκρουσαν την επίθεση των Ταλιμπάν, η οικογένεια Αχμάντι δεν αισθάνεται πλέον ασφαλείς εκεί. Η απειλή των Ταλιμπάν έκανε την Σαφίγκα να φοβάται πολύ μήπως χάσει το γιο της.
«Οι γκάνγκστερ πίστευαν ότι ο Μέσι μας είχε δώσει πολλά χρήματα και απείλησε να απαγάγει τον Μουρτάζα», είπε η Σαφίγκα.
Η οικογένεια διέφυγε στο γειτονικό Πακιστάν για να ζητήσει άσυλο «σε οποιαδήποτε ασφαλής χώρα». Είχε επιστρέψει απρόθυμα στο Τζαγκόρι επειδή δεν υπήρχαν «χρήματα ή δουλειές στο Πακιστάν. Και οι απειλές έχουν ξαναρχίσει».
Ο Αρίφ, ο πατέρας του, είχε αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις απειλές. Όμως ο Mουρτάζα δεν πήγαινε στο σχολείο, εξαιτίας του φόβου της απαγωγής.
«Τις νύχτες, είχαμε δει μερικές φορές ξένους να βλέπουν το σπίτι μας και μετά να τηλεφωνούν», θυμάται η Σαφίγκα.
Ο Μουρτάζα είναι τώρα μεταξύ των 300.000 προσφύγων, το 58% είναι κάτω των 18 ετών, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.
Ο Χομαγούν, ο μεγαλύτερος αδερφός που δημιούργησε την πλαστική φανέλα του Μουρτάζα, λέει ότι συνεχίζει να κρύβει την ταυτότητα του Μουρτάζα στην Καμπούλ. «Φοβόμαστε ότι θα συμβεί κάτι κακό αν κάποιος τη μάθει», δήλωσε ο 17χρονος.
Ο Μουρτάζα θέλει να πάρει την μπάλα και τα μπλουζάκια του για να παίξει: «Ο Μέσι μου λείπει πάρα πολύ. Όταν τον δω και πάλι, θα ήθελα να τον χαιρετήσω και να τον ρωτήσω τι κάνει. Εκείνος θα μου απαντήσει: εντάξει, να προσέχεις. Τότε εγώ θα τον συνοδεύσω σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και θα δούμε το παιχνίδι», λέει.
«Αυτό που θέλω είναι να είμαι δίπλα του, να με βοηθήσω να βγω από αυτό που ζω. Όταν μεγαλώσω, θέλω πάρα πολύ να γίνω Μέσι».