Les Echos: Οι Βρυξέλλες προτείνουν αλλαγή μεθόδου στο μεταναστευτικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της, ενόψει των ευροεκλογών το 2019, με μια παραδοχή αποτυχίας στο μεταναστευτικό και επιδιώκει να ξεμπλοκάρει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις κατά τους επόμενους μήνες, γράφει η γαλλική Les Echos.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει την προώθηση των ώριμων ζητημάτων, έστω και με τον κίνδυνο απώλειας ενός μοχλού πίεσης στη συνολική διαπραγμάτευση.
Ο επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε για αρχή τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων, της Frontex.
Οι Βρυξέλλες έχουν πράγματι προτείνει την αύξηση του δυναμικού του οργανισμού στα 10.000 άτομα. Ελκυστική στην πρώτη ματιά, η πρόταση προσκρούει ωστόσο σε σοβαρές αντιστάσεις.
Ευρωπαίος διπλωμάτης επισημαίνει ότι οι ταχείς ρυθμοί ενίσχυσης της εξουσίας της Frontex, όπως και ο αριθμός 10.000, δεν είναι ρεαλιστικά, ειδικά δεδομένου του κόστους που συνεπάγονται για τα κράτη-μέλη. Ένα δεύτερο θέμα αφορά τα προνόμια αυτής της υπηρεσίας, καθώς τίθεται ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών.
Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ανησυχούν για τον δυνητικά παρεμβατικό χαρακτήρα του μηχανισμού. Η Επιτροπή προτείνει επίσης την αποσύνδεση των 7 νομοθετικών κειμένων για τη μετανάστευση που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ένωση.
Η πρόταση φαίνεται τεχνικά εξεχόντως πολιτική, ενώ οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι, από τα 7 επίμαχα κείμενα, τα 2 είναι χαμένα. Έως τώρα, οι Ευρωπαίοι επεδίωκαν την ταυτόχρονη συμφωνία και για τα 7 κείμενα, με ανομολόγητο στόχο την άσκηση πίεσης στις χώρες που δεν ενδίδουν σε καμία μορφή συμβιβασμού.
Ωστόσο, σε κράτη μέλη και Επιτροπή είναι αισθητή η κόπωση και ο πειρασμός να επιτευχθούν κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Τέλος, οι Βρυξέλλες εισηγούνται μια προσωρινή λύση σχετικά με τις αφίξεις μεταναστών από τη θάλασσα, προκειμένου να μην επαναληφθεί το χάος που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Η ιδέα ενός συνασπισμού εθελοντριών χωρών που θα μοιραστεί μέρος των μεταναστών δεν παύει ωστόσο να είναι περίπλοκη, καταλήγει το δημοσίευμα της Les Echos.