ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδα μελέτης για τα γενετικά τροποποιημένα μωρά συγκροτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ομάδα μελέτης για τα γενετικά τροποποιημένα μωρά συγκροτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Φωτογραφία αρχείου / Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη commons.wikimedia.org

Στη συγκρότηση ομάδας μελέτης για την τροποποίηση του γονιδιώματος ανθρώπινων εμβρύων προχωράει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά την ανακοίνωση ενός Κινέζου επιστήμονα στα τέλη Νοεμβρίου ότι γεννήθηκαν δίδυμα κοριτσάκια, τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα όντα.

Μια τέτοια επέμβαση στον γενετικό κώδικα «δεν μπορεί να γίνεται χωρείς σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ο ΠΟΥ συγκεντρώνει ειδικούς και θα συνεργαστούμε με τις χώρες μέλη (...) για να συζητήσουμε τα κριτήρια και τις κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα ηθικά προβλήματα και στα ζητήματα ασφαλείας», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας.

Ο Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, τη γέννηση διδύμων, το DNA των οποίων είχε τροποποιηθεί ώστε τα μωρά αυτά να είναι ανθεκτικά στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Ο πατέρας των μωρών είναι φορέας του ιού.

Γενετικά τροποποιημένα μωρά: Η «επανάσταση» που διχάζει

Η κινεζική αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καταδίκασε αμέσως την ενέργεια αυτή και το Πεκίνο απαίτησε να διακοπούν «οι επιστημονικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων».

Η ομάδα μελετών του ΠΟΥ είναι στη φάση της δημιουργίας της, εξήγησε ο Τέντρος, χωρίς όμως να την παρουσιάσει ως άμεση απάντηση στο κινεζικό πείραμα. Τα μέλη της «μπορούν να ξεκινήσουν το έργο τους θέτοντας αυτήν την απλή ερώτηση: θα έπρεπε ακόμη και να το συζητάμε;», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί. Να μην εμπλακούμε σε μια γενετική τροποποίηση χωρίς να λάβουμε υπόψη τις ανεπιθύμητες συνέπειες», κατέληξε.

Στην ομάδα αυτή θα μετέχουν πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδικευμένοι στον τομέα της υγείας.