Ο Μακρόν εκτιμά τις ζημιές από τα επεισόδια με τα κίτρινα γιλέκα και αναζητά λύσεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την επιστροφή του, από την Αργεντινή επισκέφτηκε την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, κατά την χθεσινή ημέρα των ταραχών στην γαλλική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι κατά του καπιταλισμού, αλλά και σλόγκαν με κοινωνικά αιτήματα.
«Μακρόν, τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν» είναι το μήνυμα για τον πρόεδρο που με μαύρο μελάνι έγραψαν πάνω στον δεξιό πυλώνα της Αψίδας, που αποτελεί εθνικό μνημείο συμβολίζοντας τα αισθήματα φιλοπατρίας των Γάλλων πολιτών.
«Επαγγελματίες ταραχοποιοί»
Η ένταση των συγκρούσεων κορυφώθηκε αργά το απόγευμα, όταν έφθασαν στην περιοχή, πολύ καλά προετοιμασμένα για την περίσταση άτομα -με αντιασφυξιογόνες μάσκες, κιάλια, κουκούλες και, βέβαια, κίτρινα γιλέκα. Άρχισαν να φτιάχνουν οδοφράγματα, σπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, αναποδογυρίζοντας παρκαρισμένα αυτοκίνητα, βάζοντας φωτιές, ξηλώνοντας τα πράσινα παγκάκια ή ακόμα κουβαλώντας κορμούς δένδρων στη λεωφόρο Φος.
Ήταν ατμόσφαιρα σύρραξης, γεύση επανάστασης, εικόνες χάους. Πολλά «κίτρινα γιλέκα» δεν δίστασαν να καταγγείλουν τις βιαιότητες αυτές, αναρωτώμενοι παράλληλα κατά πόσο επρόκειτο για προβοκάτορες ντυμένους στα κίτρινα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τα άτομα αυτά ήταν γύρω στα 1.500. «Πρόκειται για επαγγελματίες ταραχοποιούς καμουφλαρισμένους με κίτρινα γιλέκα» δήλωσε ο υπουργός Κριστόφ Καστανέρ.
Ο πρόεδρος Μακρόν όμως, δεν φάνηκε να τους διαφοροποιεί ιδιαίτερα από τα «κίτρινα γιλέκα». Από το Μπουένος Άιρες όπου ήταν για τη συνάντηση κορυφής G20, δήλωσε ότι «δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη βία», ότι τα άτομα αυτά «θα ταυτοποιηθούν και θα τιμωρηθούν» και πρόσθεσε:
Οι υπεύθυνοι αυτών των βιαιοτήτων δεν θέλουν την αλλαγή, δεν θέλουν καμία καλυτέρευση, θέλουν το χάος, προδίδουν τους λόγους που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν, χειραγωγούν.
Στο κενό ο λόγος του Μακρόν
Κατά την επιστροφή του σήμερα το πρωί από την Αργεντινή ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη κρίσης, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Ίσως πάνω στο τραπέζι να είναι και το θέμα επαναφοράς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το αστυνομικό συνδικάτο Alliance, θέμα για το οποίο ο Κριστόφ Καστανέρ απάντησε ότι για τον ίδιο «δεν αποτελεί ταμπού», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ύστερα από 15 μέρες διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» και την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει να βρει την απάντηση-κλειδί για να φέρει τη νηνεμία, χωρίς να δείξει ότι οπισθοχωρεί. Και αυτό διότι δεν παύει να υπογραμμίζει ότι παραμένει σταθερός στους στόχους: «η πορεία δεν αλλάζει... όπως και η φορολογία στα καύσιμα», τόνισε.
Το πρόβλημά όμως του Εμανουέλ Μακρόν είναι ότι ο λόγος του, όσο φροντισμένος και αν είναι, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Δεν περνάει πλέον στην μεγάλη μάζα του γαλλικού λαού που θέλει «πράξεις και όχι λόγια» και τον θεωρεί «αποσυνδεμένο» από την δική του, δύσκολη πραγματικότητα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία επιχειρούν από πλευράς τους να οργανωθούν ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν. Μια πρώτη προσπάθεια με 8 εκπροσώπους από διάφορες περιοχές δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Μια δεύτερη προσπάθεια επιχειρείται εκ νέου με κάλεσμα που υπογράφουν 10 «κίτρινα γιλέκα» μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche.
Αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» εξηγώντας ότι είναι «ενεργοί πολίτες που αποτελούν μια τίμια εκπροσώπηση της Γαλλίας η οποία υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη».
Τι ζητούν τα «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα»
Ζητούν:
- Το άνοιγμα μιας γενικής συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα.
- Τη μελέτη των δυνατοτήτων μετακίνησης στην περιφερειακή Γαλλία με τη διοργάνωση συζητήσεων σε κάθε περιοχή.
- Τη διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας.
- Την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.
- Επιπλέον, άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις ζητούν:
- Το πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.
- Προσθέτουν ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απαντήσει στον θυμό με μια εγωιστική πολιτική αδιεξόδου».
Κάνουν τέλος ένα νέο άνοιγμα διάλογου με την κυβέρνηση καταλήγοντας ότι επιθυμούν «μια γρήγορη συμφωνία για να ανακτήσει η οικονομία τη δύναμή της πριν από τις γιορτές».
Και σημειώνουν ότι «είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση».