ΚΟΣΜΟΣ

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρωζώνη θα διολίσθαινε σε ένα ασύλληπτο χάος εάν αποχωρούσε η Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA / OLIVIER HOSLET

Τις συνομιλίες με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο του 2015 «θυμάται» σε συνέντευξή του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, συσχετίζοντας την ελληνική κρίση με τις ταραχές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο φιλοξενεί τη συνέντευξη του Ολλανδού πολιτικού, σημειώνει ότι το 2015 ο κ. Ντάισελμπλουμ «έπρεπε να συνομιλήσει με μια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Αθήνα και με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών».

Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τους συναδέλφους του στις σημερινές επαφές τους με την ιταλική κυβέρνηση -η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες- ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά:

«Το μήνυμα της ΕΕ πρέπει να είναι σαφές. Δεν εκβιαζόμαστε από την ιταλική κυβέρνηση. Εάν η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τη σώσει».

«Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα. Εάν χρεοκοπήσει, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, αλλά καταλαβαίνω τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που λέει πως η Ιταλία θα πρέπει μόνη της να σωθεί» συμπληρώνει ο ίδιος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς εάν η αποπομπή της Ελλάδας το 2015 από την Ευρωζώνη θα είχε κάνει την Ιταλία να «τρέμει» για παρόμοιο ενδεχόμενο σήμερα, απάντησε:

«Θα μπορούσατε όμως να επιχειρηματολογήσετε και διαφορετικά, λέγοντας πως η Ευρωζώνη θα διολίσθαινε σε ένα ασύλληπτο χάος εάν επιτρέπαμε να αποκοπούν ένα ή περισσότερα κράτη. Συζήτησα συχνά το θέμα με διεθνείς επενδυτές. Για αυτούς ήταν σημαντικό το μέλλον της Ευρωζώνης, λέγοντας πως εάν δεν είστε ικανοί να λύσετε τα προβλήματα σε ένα τόσο μικρό κράτος όπως η Ελλάδα, τότε πως θα διατηρήσετε την Ευρωζώνη;»

Εξήγησε δε, ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν απαραίτητη για να διασωθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

«Ακριβώς, διότι το γεγονός ότι τότε σώσαμε την Ελλάδα βοηθάει τώρα ώστε να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας. Εάν είχαμε αφήσει την Ελλάδα, όλοι θα αναρωτιούνταν ποιος είναι ο επόμενος: η Πορτογαλία, η Ολλανδία; Η Ευρωζώνη συνολικά θα ήταν πολύ πιο ευάλωτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης