ΚΟΣΜΟΣ

Υποψήφιος για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία ο Γιάνης Βαρουφάκης

Υποψήφιος για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία ο Γιάνης Βαρουφάκης
Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξελέγη την Κυριακή στο Βερολίνο επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Δημοκρατία στην Ευρώπη» (DiEM25) για τις ευρωεκλογές του 2019. Η αναγνωρισιμότητα του Γιάνη Βαρουφάκη στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, από τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, είναι τουλάχιστον εξίσου υψηλή με εκείνων που τέθηκαν επικεφαλής στις ευρωλίστες των γερμανικών κόμματων.

Μιλώντας στην Deutsche Welle στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι στις ευρωεκλογές εκτός από επικεφαλής του γερμανικού DiEM25 θα είναι και επικεφαλής της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης», του εκλογικού σχήματος του DiEM25 που θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

«Έχω ένα πολιτικό κεφάλαιο λόγω ενός καθαρά πολιτικού ατυχήματος που το θέτω στην υπηρεσία του κινήματος μας», δήλωσε αναφορικά με το σκεπτικό της επιλογής του.

Για τον ίδιο, η απόφασή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Γερμανία έχει οπωσδήποτε και συμβολική σημασία, καθώς σηματοδοτεί «ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Νότου και Βορρά, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας αλλά μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων».

Όπως διαβεβαιώνει, το γεγονός ότι ο ίδιος δέχτηκε το 2015 σφοδρότατες επιθέσεις από τη Γερμανία και ειδικά από τον τότε υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποτέλεσε κριτήριο για την απόφαση του.



«Τη σφοδρότερη επίθεση τη δέχτηκε ο ελληνικός λαός από την ελληνική κυβέρνηση και από τις ελληνικές κυβερνήσεις», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης. «Ο κ. Σόιμπλε ήταν αρωγός της ολιγαρχίας στην Ελλάδα όπως και η ολιγαρχία στην Ελλάδα ήταν αρωγός της ολιγαρχίας στη Γερμανία. Θύματα της πολιτικής λιτότητας του κ. Σόιμπλε δεν ήταν μόνο οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι αλλά και οι Γερμανοί. Συνέπεια αυτής της πολιτικής στη Γερμανία ήταν ο διπλασιασμός των εργαζόμενων φτωχών τα τελευταία 20 χρόνια», σημειώνει.

Αναφορικά με τη λιτότητα, εκτιμά ότι έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε «κατάσταση ερημοποίησης». Για τη Γερμανία θεωρεί ότι «το πολιτικό κέντρο καταρρέει, η κ. Μέρκελ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός», ενώ διαπιστώνει την άνοσο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού αλλά και την έλλειψη ελπίδας.

Περίπου 50 εκπρόσωποι απ' όλη τη Γερμανία συμμετείχαν στο συνέδριο του κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη» στο Βερολίνο. Σε αντίθεση με την ιδρυτική εκδήλωση του κινήματος DiEM25 το 2016, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, απουσίαζαν τα μεγάλα ονόματα.

Η αντιπρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Κάτια Κίπινγκ συμμετείχε για παράδειγμα σε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στο Βερολίνο με θέμα «Ποια Αριστερά έχουμε ανάγκη».

Η Κ.Κίπινγκ όπως και άλλοι αριστεροί πολιτικοί αλλά και σοσιαλδημοκράτες στην αρχή συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια σύστασης ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και υπέρ της διαφάνειας στη λείψη των αποφάσεων στην ΕΕ.

Από τη στιγμή όμως που ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να μετατρέψει το DiEM25 σε «ομπρέλα» εθνικών κομμάτων αυτού του κινήματος, η διάθεση για συνεργασία ατόνησε.

Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες του Γιάνη Βαρουφάκη να εκλεγεί ευρωβουλευτής δεν είναι καθόλου άσχημες, σημειώνει η Deutsche Welle, καθώς σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία, στις ευρωεκλογές δεν ισχύει ρήτρα εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις ευρωεκλογές του 2014 με 0,6% των ψήφων μπορούσε κάποιος να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Αυτό το ποσοστό είχαν συγκεντρώσει δύο μικρά κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στην Ευρωβουλή: το συντηρητικό οικολογικό ÖDP και το Die Partei που ιδρύθηκε από συντάκτες ενός σατυρικού περιοδικού. «Γιατί λοιπόν να μην εκλεγεί και ο κ. Βαρουφάκης;», καταλήγει το δημοσίευμα.