ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδι» ευθυνών για τη νέα χημική επίθεση στη Συρία

«Παιχνίδι» ευθυνών για τη νέα χημική επίθεση στη Συρία
EPA/SANA HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 100 άτομα χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα ύστερα από την χημική επίθεση που σημειώθηκε στην κυβερνοκρατούμενη πόλη του Χαλεπιού στη Συρίας, όπως επιβεβαιώνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Τρομοκρατικές ομάδες βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές του Χαλεπιού με βλήματα που περιείχαν τοξικά με αποτέλεσμα άμαχοι να εμφανίσουν συμπτώματα πνιγμού», ανέφερε ο στρατηγός Ισάμ αλ Σιλί της τοπικής αστυνομίας, σύμφωνα με το CNNi.

Ορισμένοι από τους πληγέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τις πληροφορίες για την κατάσταση τους να μην εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Συνολικά τραυματίστηκαν 107 άτομα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο συριακός στρατός απάντησε στην χημική επίθεση με βομβαρδισμούς, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ιατρική πηγή, που επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως τα θύματα εμφάνισαν, μεταξύ άλλων, αναπνευστικά προβλήματα, κοκκίνισμα ματιών και άλλες ενδείξεις που δηλώνουν πως πρόκειται για επίθεση χλωρίου.

«Τα νοσοκομεία δέχτηκαν 94 ασθενείς που συμπτώματα ασφυξίας», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Οι άνθρωποι αυτοί «δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και η πλειονότητα αυτών πήρε εξιτήριο. Παραμένουν στα νοσοκομεία 31 ασθενείς, αλλά η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη», υπογράμμισε.

Και οι πηγές του Παρατηρητηρίου έκαναν λόγο για μια «οσμή αερίου χλωρίου», σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης και να φτάσουν τα απαραίτητα στοιχεία στα χέρια του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW).

«Παιχνίδι» ευθυνών

Η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία κατηγορούν τους αντάρτες για την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η χημική επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία περιοχή στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους ενόπλους της οργάνωσης του Μετώπου αλ Νόσρα.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που έχουμε, επιβεβαιώνεται κυρίως από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης, ότι τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι, περιείχαν αέριο χλωρίου», τόνισε στην δήλωσή του, ο Ρώσος υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανέφερε επίσης, ότι προγραμματίζει να μιλήσει με την Άγκυρα για το περιστατικό αυτό, καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή, για την τήρηση της εκεχειρίας από την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας.

Η εν λόγω συνομιλία έγινε. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε τηλεφωνικά τις τελευταίες εξελίξεις, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.

Οι δύο τους συμφώνησαν πως οι «πρόσφατες προκλήσεις» είχαν ως στόχο να «πληγώσουν» την ειρηνευτική συμφωνία για την περιοχή.

«Απορρίπτουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς του καθεστώτος για μια επίθεση εναντίον του Χαλεπίου που φέρεται να έγινε από τους εξεγερμένους με βλήματα, και ακόμη περισσότερο με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου».

Αυτό απαντούν οι αντάρτες και ειδικότερα ο Νάτζι Μουστάφα, εκπρόσωπος του συνασπισμού του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, στις κατηγορίες που τους προσάπτονται.

Οι χημικές επιθέσεις του παρελθόντος

Η εν λόγω επίθεση δεν είναι η πρώτη, ούτε υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα είναι η τελευταία, του είδους που πλήττει τους Σύρους αμάχους.

Τον Μάιο, ήταν αρκετές οι ακτιβιστικές ομάδες που κατήγγειλαν πως δεκάδες πολίτες έχασαν τη ζωής τους ύστερα από ακόμη μία επίθεση με χημικά, αυτή τη φορά στην Ντούμα της ανατολικής Γκούτας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τότε το «φως», ελικόπτερα πέταξαν βαρέλια τα οποία περιείχαν τοξικά αέρια στην Ντούμα, οδηγώντας στο βάναυσο θάντο πολλών αμάχων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση του Μπαράρ αλ Άσαντ ήταν πίσω από την επίθεση.

Τον Απρίλιο του 2017, περισσότεροι από 80 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τη χημική επίθεση με αέριο σαρίν που σημειώθηκαν στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν, επίθεση η οποία έλαβε σκληρή απάντηση από τις ΗΠΑ, που εξαπέλυσαν επίθεση κατά συριακής αεροπορικής βάσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε κοινή τους έκθεση τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς παρατηρητές για τα χημικά όπλα ανέφεραν πως η συριακή κυβέρνηση ήταν πίσω από την πολύνεκρη επίθεση.

ΟΑΧΟ: Χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία τον Μάρτιο του 2017

Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό, σημειώνοντας πως δεν έχει χημικά όπλα στην κατοχή της. Όπως ανέφερε, μάλιστα, η αεροπορική επιδρομή της είχε χτυπήσει μία αποθήκη των ανταρτών στην οποία υπήρχαν χημικά.

Η πρώτη επίθεση μετά την δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Αυτή η επίθεση, αν επιβεβαιωθεί πως είναι πράγματι χημική, είναι η πρώτη που καταγράφεται μετά τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για τη δημιουργία μίας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν πως δημιουργήθηκε μία ζώνη 15-20 χιλιομέτρων η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στην περιοχή.

Έκτοτε, όμως, είναι δεκάδες οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών.

Η Δαμασκός έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ιντλίμπ παραμένει «προπύργιο» των ανταρτών.

Με πληροφορίες από: Toxic gas attack injures more than 100 in Syria, state news agency reports, by Eyad Kourdi, CNN