Τελεσίγραφο Γιούνκερ: Αυτή είναι η καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία για το Brexit
Μήνυμα στα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν τη συμφωνία για το Brexit, που φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, λίγες ώρες αφότου οι 27 έδωσαν την έγκρισή τους στη συμφωνία διαζυγίου ΕΕ-Βρετανίας.
«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του συναινετικού διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια "θλιβερή" και "τραγική" στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία με το σκεπτικό ότι θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.
Μέι: Ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τερέζα Μέι που τόνισε πως «αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» και απευθυνόμενη απευθείας στους Βρετανούς πολίτες εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αυτή η συμφωνία είναι καλή για τη χώρα.
«Πρώτον ξαναπαίρνουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, καταργώντας μια και για πάντα την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι δύο άλλοι λόγοι είναι ότι η Μ. Βρετανία θα σταματήσει να συνεισφέρει οικονομικά κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά ταμεία και θα είναι "ελεύθερη" να έχει τους δικούς της νόμους. Ως εκ τούτου, επισήμανε, η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit, ενώ προσέθεσε ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε».
Είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξης μιας «κρίσιμης εθνικής συζήτησης» πριν από μια από τις «πιο σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για πολλά χρόνια», ενώ ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.
Τέλος, προειδοποίησε ότι η μη στήριξη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο θα σήμαινε μεγαλύτερη "αβεβαιότητα" και κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία.
Σημείωσε ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
Πάντως ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του, θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.
Πράσινο φως από τους 27
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάστηκαν μόλις 38 λεπτά από την έναρξη της Συνόδου για να εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και την πολιτική διακήρυξη που περιγράφει τη σχέση μετά το Brexit με τη χώρα αυτή, την πρώτη που κλείνει την πόρτα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας", γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.
Η «μάχη» μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας
Μετά και το «πράσινο φως» από τους 27 η «μάχη» πλέον μεταφέρεται εντός της Βρετανίας με τον υπουργό των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ να χαρακτηρίζει ως “πρόκληση” τα αριθμητικά δεδομένα στο κοινοβούλιο της χώρας για την έγκριση της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, για το Brexit.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια “πολύ μεγάλα ρίσκα” για την χώρα.
“Τα αριθμητικά δεδομένα για την ώρα, αποτελούν μία πρόκληση. Ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες,” δήλωσε ο Χαντ σήμερα στο BBC.
“Από την άλλη μεριά, νομίζω πως αυτό που θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου, είναι να σκεφτούν αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον,” τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Ενστάσεις από το DUP
Η ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι “θα επανεξετάσει” την συμφωνία στήριξης προς την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, εάν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
“Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν αυτή την συμφωνία -δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το πράξουν- αλλά αν το κάνουν, τότε, προφανώς, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης,” δήλωσε η Αρλίν Φόστερ στην εκπομπή του BBC ( Andrew Marr show) μετά την σημερινή αποδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, από τους Ευρωπαίους ηγέτες.