ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις συλλήψεις για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Τρεις συλλήψεις για τις επιθέσεις στο Παρίσι
REUTERS/Charles Platiau

Δύο άνδρες και μια γυναίκα συνέλαβε η γαλλική αστυνομία για συμμετοχή στις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και του Ιανουαρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Υπό κράτηση έχει τεθεί ο 29χρονος που συνελήφθη το πρωί στην περιφέρεια του Παρισιού, καθώς θεωρείται περιφερειακό μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών που έσπειρε το θάνατο στο Παρίσι.

Επίσης, ένας άνδρας και μία γυναίκα συνελήφθησαν σήμερα από τις αρχές με την κατηγορία ότι βοήθησαν στην προμήθεια όπλων στον Αμεντί Κουλιμπαλί που σκότωσε μια αστυνομικό και στη συνέχεια τέσσερις ακόμη ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015.

Η επίθεση είχε σημειωθεί μετά την επίθεση τζιχαντιστών στις 7 Ιανουαρίου στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, όπου 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, δύο άνδρες έχουν ήδη εξεταστεί στη Γαλλία ως ύποπτοι ότι παρείχαν καταφύγιο στο Σεν-Ντενί, βόρειο προάστιο του Παρισιού, στον βελγο-μαροκινό τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος θεωρείται ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων.

Ωστόσο αυτοί οι παραβάτες δεν φαίνεται να ενοχοποιούνται για προετοιμασία ή άμεση συμμετοχή στις επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί.

Σε οκτώ άντρες στο Βέλγιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ένας εκ των οποίων μπορεί να είχε συμμετάσχει σε "παρακολουθήσεις" στόχων των επιθέσεων και ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία.

Από την άλλη, η γαλλική έρευνα, που έχει ανατεθεί σε έξι δικαστές της αντιτρομοκρατικής έχει οδηγήσει στην ταυτοποίηση έξι από τους εννέα δράστες των συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται πέντε Γάλλοι και ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οργανωτής αρκετών επιθέσεων ή σχεδίων επιθέσεων στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ