ΚΟΣΜΟΣ

Μίνι σύνοδος με συμμετοχή Ελλάδας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Μίνι σύνοδος με συμμετοχή Ελλάδας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό
Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Έκτακτη μίνι σύνοδος κορυφής συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τη συμμετοχή ηγετών εννέα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.

«Υπό το φως της έκτακτης κατάστασης στις χώρες διέλευσης των προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει ανάγκη για μία μεγαλύτερη συνεργασία, για πιο προωθημένες διαβουλεύσεις και για άμεσες επιχειρησιακές ενέργειες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση».

Στρατόπεδα από τα νησιά στην Αττική

Η σύνοδος διεξάγεται υπό το φως και των αποκαλύψεων της σημερινής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με την οποία τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκελα Μέρκελ θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχθεί τη μεταφορά στην Αττική των κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για επιχείρηση την οποία θα διευθύνει η Frontex και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να λειτουργήσει το κέντρο αυτό σε πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση της ελληνικής πρωτεύουσας για 40.000-50.000 άτομα.

Ωστόσο, το σχέδιο των Γιούνκερ και Μέρκελ φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να φοβάται ότι τα λεγόμενα hotspots με έναν τέτοιο αριθμό προσφύγων θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ