ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κασόγκι: Οι Σαουδάραβες που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ερευνών

REUTERS/Simon Dawson

Την επιβολή της θανατικής ποινής σε πέντε από τους 21 ανθρώπους που ερευνώνται για διασυνδέσεις με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, επιζητούν οι Σαουδαραβικές Αρχές, που παράλληλα έχουν απαλλάξει από τις κατηγορίες πέντε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα πάντως με την CIA, την εντολή για τη δολοφονία έδωσε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κάτι διαμετρικά αντίθετο προς τους ισχυρισμούς των Αρχών του Βασιλείου, κατά τους οποίους ο διάδοχος του θρόνου δεν είχε καμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας και εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σααλάν αλ-Σααλάν είπε στους δημοσιογράφους «ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή για πέντε πρόσωπα εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι διέταξαν και διέπραξαν το έγκλημα και τις αρμόζουσες ποινές για τα υπόλοιπα πρόσωπα», ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει αυτούς τους πέντε.

Σύμφωνα με τον αλ-Σααλάν, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος 11 από 21 υπόπτους και θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο, ενώ η έρευνα για τους υπόλοιπους υπόπτους θα συνεχιστεί για να διακριβωθεί ο ρόλος τους στο έγκλημα.

Ο αρθρογράφος της Washington Post και σφοδρός επικριτής της ηγεσίας του βασιλείου, δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, όπου εισήλθε προκειμένου να πάρει έγγραφα που του ήταν απαραίτητα για τον γάμο του. Η Σαουδική Αραβία αρχικά υποστήριζε πως αγνοούσε την τύχη του, ενώ στη συνέχεια ανασκεύασε, ενημερώνοντας πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης, σημειώνοντας πως ο θάνατός του ήταν προμελετημένος.

Την περασμένη Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας είπε πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από μια μοιραία δόση ναρκωτικού που του χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή και το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας επανέλαβε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα μέλη από τη διαμελισμένη σορό του Κασόγκι.

Οι τουρκικές Αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν πως μια ομάδα 15 Σαουδαράβων που εργάζονται στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη λίγες μόνον ώρες νωρίτερα, πήραν μαζί τους τον Κασόγκι, όταν αυτός μπήκε στο κτήριο του προξενείου.



Ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος μάλιστα επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters πως αυτοί οι 15 άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, ενώ σε βάρος τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σχετίζονται και με τη βασιλική «αυλή».

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας που, όπως υποστηρίζει, δείχνουν τους συγκεκριμένους άνδρες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, στα δύο ξενοδοχεία όπου διέμειναν, αλλά και στο προξενείο και στην προξενική κατοικία.

Στις φωτογραφίες αυτές, αλλά και σε δημοσιεύματα σαουδαραβικών μέσων και σε πληροφορίες από Σαουδάραβες αξιωματούχους, βασίστηκαν οι Αρχές για να καταλήξουν στον κατάλογο των υπόπτων.



Σαούντ αλ Γκατάνι

Πρώτος στη λίστα των υπόπτων φιγουράρει ο Σαούντ αλ Γκατάνι, δεξί χέρι του πρίγκιπα Μοχάμεντ. Μπήκε στη βασιλική «αυλή» αρχικά ως σύμβουλος του βασιλιά Αμντουλάχ, ενώ ανέβηκε στην ιεραρχία, ως έμπιστος μυστικός σύμβουλος του πρίγκιπα Μοχάμεντ. Συχνά μάλιστα μιλούσε εξ ονόματος του πρίγκιπα, ενώ έδινε και εντολές σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Χρησιμοποιούσε μάλιστα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά κύριο λόγο το Twitter, για να απαντά στις επικρίσεις κατά του βασιλείου γενικότερα και του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ειδικότερα, ενώ μέσω μιας ομαδικής συνομιλίας στο WhatsApp, καθόριζε τη «γραμμή» εφημερίδων της χώρας.

Πηγές αναφέρουν πως ο 40χρονος είχε προσπαθήσει να δελεάσει τον Κασόγκι να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία, ένα χρόνο μετά την μετακόμισή του στην Ουάσινγκτον, φοβούμενος αντίποινα για τις απόψεις του.

Αίσθηση είχε προκαλέσει μια ανάρτησή του στο Twitter τον Αύγουστο του 2017, με την οποία ζητούσε από τους 1,35 εκατομμύρια ακολούθους του να του επισημάνουν λογαριασμούς που θα έπρεπε να μπουν σε «μαύρη λίστα» και να παρακολουθούνται.

«Νομίζετε πως παίρνω αποφάσεις χωρίς καθοδήγηση; Είμαι υπάλληλος και έμπιστος εκτελεστής των εντολών του κυρίου μου του Βασιλέως και του διαδόχου του θρόνου», έγραφε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Γκατάνι είχε εξουσιοδοτήσει έναν από τους υφισταμένους του, τον Μαχέρ Μουτρέμπ, να «διαπραγματευτεί» την επιστροφή του Κασόγκι στο Βασίλειο. Φρόντισε μάλιστα να τον εφοδιάσει με απόρρητες πληροφορίες, που είχε αποσπάσει από προηγούμενες συνομιλίες του με τον δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γκατάνι, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όμως πηγές που μίλησαν στο Reuters, υποστήριξαν πως ο Γκατάνι συνεχίζει να λειτουργεί μυστικά.

Μαχέρ Μουτρέμπ

Ο στρατηγός Μαχέρ Μουτρέμπ, βοηθός του Γκατάνι στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής μέσα στο προξενείο, σύμφωνα με ανώτερο σαουδάραβα αξιωματούχο. Χωρίς να τον κατονομάσει, ο γενικός εισαγγελέας είπε πως ο επικεφαλής διαπραγματευτής ήταν αυτός που αποφάσισε να δολοφονηθεί ο Κασόγκι, αντί να το ασκηθούν πιέσεις να επαναπατριστεί.

Ο Μουτρέμπ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών και μέλος της ομάδας ασφαλείας του πρίγκιπα Μοχάμεντ, έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες με τον πρίγκιπα σε επίσημες επισκέψεις του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τη φετινή χρονιά.

Επιλέχθηκε για την επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς γνώριζε ήδη τον Κασόγκι από την εποχή που δούλευαν μαζί στη Σαουδαραβική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Ήξερε τον Τζαμάλ πολύ καλά και ήταν ο καλύτερος για να τον πείσει να επιστρέψει», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο τους συναντήθηκαν μέσα στο προξενείο στις 13:25 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας και αμέσως άρχισε να τον προτρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα, υποστηρίζοντας πως τον καταζητούσε η Ιντερπόλ. Ο Κασόγκι του απάντησε πως παραβιάζει τους διπλωματικούς κανόνες και τον ρώτησε αν σκόπευε να τον απαγάγει. Ο Μουτρέμπ απάντησε θετικά, σε μια προσπάθεια να τον εκφοβίσει.

Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ δημοσίευσε καρέ από τις κάμερες ασφαλείας, από την είσοδο του Μουτρέμπ στο προξενείο τρεις ώρες πριν τον Κασόγκι, αλλά και λίγο αργότερα έξω από την προξενική κατοικία.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο 47χρονος Μουτρέμπ υπηρέτησε στην Σαουδική πρεσβεία στο Λονδίνο για μια περίοδο το 2007.

Σαλάχ Τουμπαϊτζι

Ο συγκεκριμένος ύποπτος είναι ειδικός στα θέματα σήμανσης κι εργάζεται στο εγκληματολογικό τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών. Στην επιχείρηση της Κωνσταντινούπολης ήταν επιφορτισμένος με την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων, όπως δαχτυλικά αποτυπώματα ή αποδείξεις χρήσης βίας.

Ο 47χρονος επίσης εκπαιδευτεί στην Αυστραλία το 2015 στις διαδικασίες για τη διερεύνηση θανάτων και στη χρήση αξονικής τομογραφίας σε περιπτώσεις μαζικών θανάτων.

Αχμέντ αλ Ασίρι

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήταν ένας από αυτούς που απολύθηκαν από τον πρίγκιπα Σαλμάν. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, είναι το πρόσωπο που έδωσε την εντολή για την επιχείρηση επαναπατρισμού και όχι της δολοφονίας του Κασόγκι.

Μπήκε στις τάξεις του στρατού το 2002 και διετέλεσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού που παρενέβη στον εμφύλιο της Υεμένης το 2015. Τον Απρίλιο του 2017 προήχθη στη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών, με βασιλικό διάταγμα.

Μουσταφά αλ Μαντανί

Ο συγκεκριμένος ύποπτος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της 15μελούς ομάδας που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εκείνος που φόρεσε τα ρούχα, τα γυαλιά και το ρολόι της Apple του Τζαμάλ Κασόγκι και εξήλθε από το προξενείο, σε μια προσπάθεια να φανεί πως ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το κτήριο.

Μεσάλ Σάαντ Αλμποστανί

Αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, που υπηρετεί στη Τζέντα, ο Αλμποστανί φέρεται να απεικονίζεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Σαουδάραβα αξιωματούχο, ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη της επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη.

Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο 31χρονος αναφέρει πως σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα του Reuters που απευθύνθηκε στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Μοχάμαντ αλ Οταϊμπί

Στρατιωτικός ακόλουθος στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ο αλ Οταϊμπί ήταν αυτός που ξενάγησε το συνεργείο του πρακτορείου reuters στο κτήριο, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.

Έφυγε από την Κωνσταντινούπολη δέκα ημέρες αργότερα κι έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Άλλα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην επιχείρηση

Ο Αμπντουλαζίζ Μοχάμεντ αλ Χαουσαουί είναι μέλος της ομάδας ασφαλείας που ταξιδεύει με τον πρίγκιπα διάδοχο σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο στρατηγός Ρασάντ μπιν Χαμέντ αλ Χαμαντί απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας και προστασίας.

Ο στρατηγός Αμντουλάχ μπιν Χαλίφα λ Σάγια, απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Σαλέχ αλ Ραμίχ απομακρύνθηκε από τη θέση του βοηθού επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης