«Σνίφαρε» αποσμητικό σπρέι και πέθανε - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Ένας 19χρονος στην Ολλανδία πέθανε επειδή «σνίφαρε» αποσμητικό σπρέι, ενώ οι γιατροί που τον περιέθαλψαν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο περιστατικό προκειμένου να αναδείξουν τις θανατηφόρες συνέπειες εισπνοής χημικών ουσιών.
«Τέτοιες περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες», σύμφωνα με τον Δρ. Κέλβιν Χάρβεϊ Κραμπ της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Maasstad στο Ρότερνταμ, ενώ εξηγεί ότι οι θάνατοι από την εισπνοή αποσμητικών δεν είναι συνήθεις και οι συνέπειες δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρες, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να συνεχίζουν «αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά».
Ο εν λόγω ασθενής είχε ιστορικό ψυχωσικών συμπτωμάτων και είχε εισαχθεί σε κέντρο απεξάρτησης από χρήση κάνναβης και κεταμίνης, ενώ λάμβανε αντιψυχωσικά φάρμακα. Κατά τη διάρκεια υποτροπής του τον Ιούλιο, έβαλε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι του και εισέπνευσε αποσμητικό σπρέι για να «φτιαχτεί», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Έγινε υπερκινητικός, πηδώντας πάνω-κάτω, πριν η κυκλοφορία του αίματός του σταματήσει απότομα, προκαλώντας του καρδιακή ανακοπή. Εισήχθη σε νοσοκομείο σε κώμα και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν, με αποτέλεσμα εννέα μέρες μετά να πεθάνει.
«Ο ασθενής δεν είχε αρκετή εγκεφαλική λειτουργία για να ζήσει», δήλωσε ο Κραμπ δίνοντας τρεις εκδοχές αναφορικά με το τι προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή.
Η εισπνοή της χημικής ουσίας ενδέχεται να υπεραισθητοποίησε την καρδιά του ασθενούς, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε επακόλουθο στρες, με αποτέλεσμα την καρδιακή ανακοπή. Επίσης, οι εισπνοές μειώνουν τη δύναμη της συστολής του μυοκάρδιου. Μια άλλη πιθανότητα είναι η χημική ουσία να προκάλεσε τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών.
«Η υπερκινητικότητα του ασθενούς θα μπορούσε να σημαίνει ότι βίωσε μια τρομακτική ψευδαίσθηση», δήλωσε ο Κραμπ, προσθέτοντας ότι, αν αυτό συνέβη, τότε ισχύει η πρώτη εκδοχή.
Η κατάχρηση διαλυτών δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, επισημαίνει η έκθεση, στην οποία «καταφεύγουν» κυρίως νέοι και ευπαθείς ομάδες, ενώ οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι μεταξύ 15 και 19 ετών. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι στα κέντρα απεξάρτησης ή στις φυλακές είναι πιο πιθανό να «χρησιμοποιήσουν» οικιακά προϊόντα ως υποκατάστατα ουσιών, λόγω μη πρόσβασης σε άλλες ουσίες όπως ακλοόλ ή ναρκωτικά.
«Το τοξικό χημικό βουτάνιο, που χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα οικιακής χρήσης, μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις με το αλκοόλ, όπως για παράδειγμα αίσθημα ευφορίας» δήλωσε ο Κραμπ.
Άλλες επιπτώσεις από την εισπνοή χημικών ουσιών μπορεί είναι η ηπατική και νεφρική βλάβη, η απώλεια ακοής, ακόμα και η εγκεφαλική βλάβη, ενώ χημικά όπως το βουτάνιο έχουν πολύ γρήγορη και βραχυχρόνια δράση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την εκτεταμένη χρήση τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ενημέρωση και συνειδητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους της εισπνοής χημικών ουσιών θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με αυτήν, καθώς έως και 125 θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την κατάχρηση εισπνεόμενων χημικών ουσιών.
19-year-old dies after inhaling deodorant spray to get high, By Nina Avramova, CNN