ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή μομφής σε βάρος της Μέι καταθέτει βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος

Parbul TV/Handout via Reuters TV

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, μετά το ντόμινο παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι, στον απόηχο της συμφωνίας για το Brexit. Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ θα καταθέσει σήμερα επιστολή μομφής  κατά της πρωθυπουργού.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών βουλευτών, της οποίας ο Ρις-Μογκ ηγείται.

Σημειώνεται ότι πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Η Τερέζα Μέι απευθύνθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το προσχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit, απευθύνοντας τελεσίγραφο στους βουλευτές, λέγοντάς τους πως η επιλογή τους είναι σαφής: Brexit με τη συμφωνία της, Brexit χωρίς καμία συμφωνία ή καθόλου Brexit. Παράλληλα με τη βρετανική κυβέρνηση, κλυδωνίζονται και οι αγορές, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς καμία συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε και να μην έχουμε καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε ενωμένοι και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που θα προκύψει από διαπργμάτευση», είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές κι έριξε το μπαλάκι στο Κοινοβούλιο, ενώ κατέστησε σαφές πως η κυβέρνησή της δεν κάνει σχέδια για ενδεχόμενη ακύρωση του Brexit.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι «σπρώχνει την κυβέρνησή της στο χάος με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο είναι μια τεράστια και καταστροφική αποτυχία».

«Από τη στιγμή που ο Ντόμινικ Ράαμπ δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, τότε ούτε και οι υπόλοιποι βουλευτές μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν για να προσθέσει: «Δεν είναι επιλογή η μη ύπαρξη συμφωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τη νομική της άποψη για τη συμφωνία και το Γραφείο Προϋπολογισμού (OBR) θα πρέπει να αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις».

Ο Κόρμπιν σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για τη χρονική περίοδο υλοποίησης της συμφωνίας για το Brexit. Για να απαντήσει σε ειρωνικό ύφος στη Μέι: «Η συμφωνία αναφέρει ότι η μεταβατική περίοδο μπορεί να επεκταθεί στο 20ΧΧ. Μήπως αυτό συνεπάγεται ότι αυτή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2099;».



«Γολγοθάς» για τη Μέι

Από σήμερα ξεκίνησε ο Γολγοθάς της Μέι, με τελικό στόχο να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί κατά την διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανταρσία στο στρατόπεδο των Τόρις και τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησής της , λίγες ώρες αφού η βρετανική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της στο σχέδιο.

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, το οποίο είναι διχασμένο ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit και τους φιλοευρωπαίους, την ώρα που η Τερέζα Μέι κατήγαγε μία πρώτη νίκη αποσπώντας έπειτα από δύσκολη συνεδρίαση που διήρκεσε πέντε ώρες την έγκριση από την κυβέρνησή της του σχεδίου συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει την προηγούμενη ημέρα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να ανακοινώσει σήμερα το πρωί την σύγκληση έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 25 Νοεμβρίου. «Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε αυτό το "αντίο" να είναι το λιγότερο επώδυνο δυνατό», είπε ο Τουσκ.

Και μετά τις πρώτες πρωινές παραιτήσεις υπουργών -- του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, του υπουργού αρμόδιου για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα και της υπουργού Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι και της υφυπουργού για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν -- η Τερέζα Μέι παρουσιάζει σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων το σχέδιό της. Η Βουλή θα αποφασίσει επ΄αυτού τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου, θα πρέπει να αναθεωρήσει.

Όμως, το σχέδιο συμφωνίας που είναι καρπός δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες στρέφει εναντίον του τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους αντιπάλους του Brexit, που φοβούνται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εγκλωβισμένο στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί σειρά ετών, χωρίς όμως να έχει πλέον τον λόγο που είχε ως μέλος της Ένωσης.

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας

Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Το 600σέλιδο σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.

Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Η λύση αυτή θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τον έλεγχο επί των δικών μας χρημάτων, των νόμων και των συνόρων μας, θα θέσει τέλος στην ελευθερία κίνησης, θα προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης, την ασφάλεια και την ένωσή μας», δήλωσε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους η Τερέζα Μέι.

Αντίθετα, «με την συμφωνία αυτή, θα παραμείνουμε εντός της τελωνειακής ένωσης, θα παραμείνουμε ντε φάκτο στην ενιαία αγορά», απάντησε ένας από τους τενόρους του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον με δηλώσεις του στο BBC προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο «κράτος υποτέλειας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής του ισχυρού European Research Group , στο οποίο συμμετέχουν οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit μεταξύ των Τόρις, ζήτησε επίσης από τους συναδέλφους του να απορρίψουν την συμφωνία.

Η συμβιβαστική λύση πλήττει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου επιφυλάσσοντας διαφορετική μεταχείριση για την Βόρεια Ιρλανδία και κατά συνέπεια δεν είναι αποδεκτή, προειδοποίησε η Αρλίν Φόστερ, ηγέτις του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Τερέζα Μέι είναι ισχνή και προβλέπεται ότι θα αποδυναμωθεί έτι περαιτέρω, ενώ ο βουλευτής Πίτερ Μπόουν προειδοποίησε ότι η πρωθυπουργός κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη μεγάλου αριθμού βουλευτών και εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος συνομίλησε χθες με την Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι είναι αντίθετος με το σχέδιο συμφωνίας.

Αλλά, το σχέδιο συγκεντρώνει την δυσαρέσκεια και των φιλοευρωπαίων που δεν επιθυμούν την έξοδο από την Ένωση, ενώ η διακριτική μεταχείριση της Βόρειας Ιρλανδίας προκαλεί την οργή της Σκωτίας. Η φιλοευρωπαία πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι «καταστροφικό» για την Σκωτία, διότι ευνοεί την Βόρεια Ιρλανδία.

Για να προωθήσει το σχέδιο συμφωνίας η Τερέζα Μέι προβάλλει τον κίνδυνο μίας εξόδου χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή και δικαιικό χάος στις 29 Μαρτίου 2019, ημέρα της αποχώρησης. Αλλά και την απειλή να μην υπάρξει τελικά Brexit, που απευθύνεται προς τους ευρωσκεπτικιστές. Αυτό το επιχείρημα υιοθέτησαν όμως και ορισμένοι φιλοευρωπαίοι, ανάμεσά τους και όλο και μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών των Τόρις, που βλέπουν μία ευκαιρία για να προωθήσουν την πρότασή τους για δεύτερο δημοψήφισμα.

«Βουτιά» για τη στερλίνα

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τις παραιτήσεις υπουργών λίγες ώρες αφότου η Μέι εξασφάλισε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη το πρωί η στερλίνα έκανε βουτιά έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης