ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση Λαγκάρντ: Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να δημιουργήσουν «ψηφιακό ρευστό»

Πρόταση Λαγκάρντ: Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να δημιουργήσουν «ψηφιακό ρευστό»
Johannes Eisele/Pool via REUTERS

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που καλεί τις κυβερνήσεις  να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα -ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin-, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη των συστημάτων σε καταφύγια για ξέπλυμα χρημάτων και απάτες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως οι τράπεζες θα έπρεπε να κινηθούν γρήγορα για να δημιουργήσουν ψηφιακά χρήματα για δίκτυα «διακριτικών» οικονομικών συναλλαγών, ή να ρισκάρουν τη δημιουργία δικτύων εμπορίου που θα είναι εγγενώς ασταθή.

Όπως τόνισε, ένα σύστημα το οποίο θα ελέγχεται και θα ρυθμίζεται από κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για «ταχεία επέκταση της παροχής οικονομικών υπηρεσιών σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και τους φτωχότερους πολίτες των δυτικών κοινωνιών, χωρίς τους κινδύνους που σχετίζονται συνήθως με τα ελεγχόμενα από ιδιώτες ψηφιακά νομίσματα».

Η πρόταση του ΔΝΤ πιθανώς να προκαλέσει προβληματισμούς μεταξύ των σημερινών διαχειριστών ψηφιακών νομισμάτων, οι οποίοι θεωρούν πως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν είναι ότι βρίσκεται εκτός του καθιερωμένου τραπεζικού συστήματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η εμπλοκή κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να σημάνει την επιβολή αυστηρών κανονιστικών πλαισίων, που θα επιβράδυναν τις συναλλαγές και θα αύξαναν τα κόστη», εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Παρόλα αυτά, επιχειρήσεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain για την επεξεργασία συναλλαγών κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχτούν θετικά την «ευλογία» του ΔΝΤ και την πιθανή εμπλοκή κεντρικών τραπεζών στο σύστημα.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στη Σιγκαπούρη, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως πολλοί καταναλωτές διστάζουν να χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επειδή είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από «τρίτους», όπως για παράδειγμα ασφαλιστές, που θα μπορούσαν να αυξάνουν τις χρεώσεις, με βάση τα δεδομένα των συναλλαγών.

Όπως σημείωσε, είναι λογικό να προτιμά κανείς το «ψηφιακό ρευστό», αλλά υπογράμμισε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν την επίβλεψη, προκειμένου να αποτρέπουν κλοπές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.