ΚΟΣΜΟΣ

«Φρένο» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

REUTERS/Vincent Kessler

Την επίσημη διακοπή των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σύμφωνα με την εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, η Άγκυρα φαίνεται να έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή».

Η διαδικασία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ «έχει χάσει κάθε αξιοπιστία» υποστήριξε η εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, Κατί Πιρί, εκτιμώντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο «θα πρέπει να προτείνει να διακοπούν επίσημα οι συνομιλίες».

«Εκτός από τον σαφώς αυταρχικό χαρακτήρα του πρόσφατα εισηγμένου προεδρικού συστήματος, το οποίο στερείται των απαραίτητων δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών, είναι αδύνατο να αγνοηθεί η περαιτέρω υποχώρηση του κράτους δικαίου με πάνω από 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα στη φυλακή από το αποτυχημένο πραξικόπημα και την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων χωρίς κατάλληλες νομικές διαδικασίες» εξήγησε η Πίρι.

«Οι πιο φιλικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την ΕΕ και μερικά από τα κράτη μέλη της ή για παράδειγμα η αποκατάσταση των πλήρων διπλωματικών σχέσεων με τις Κάτω Χώρες δεν μπορούν να αποκρύψουν αυτά τα γεγονότα» συμπλήρωσε.

«Στην τελευταία έκθεση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι θα προτείνει την επίσημη διακοπή των συνομιλιών εισδοχής εάν αυτό πράγματι συνέβαινε. Αυτό συνέβη τώρα», τόνισε η Πίρι.

Η εισηγήτρια Κάτι Πιρί, αν και προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θέλει να κλείσει την πόρτα για τον πληθυσμό της Τουρκίας. «Μια δημοκρατική και οικονομικά σταθερή Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ΕΕ και τις αξίες της» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για δημοκρατικές προϋποθέσεις, εφόσον υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση της Τουρκίας για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα επιτρέψει επίσης μια συγκεκριμένη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τα εργασιακά δικαιώματα, όπου η Τουρκία δείχνει ένα θλιβερό ρεκόρ».

Επιπλέον, επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να αποφύγει ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Τέλος, κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση διαφορών και να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης