ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γάλλοι γύρισαν την πλάτη στη Λεπέν και την ακροδεξιά

Οι Γάλλοι γύρισαν την πλάτη στη Λεπέν και την ακροδεξιά
Οι υψηλές προσδοκίες της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά. REUTERS / YVES HERMAN

Παρά τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβο της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν επικράτησε σε καμία από τις περιφέρειες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την άνοδό του Εθνικού Μετώπου αναχαίτισε η κινητοποίηση των ψηφοφόρων που ανησύχησαν μπροστά στην πορεία του προς την εξουσία, 16 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου συνιστούν μεγάλο πλήγμα για τα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Εθνικού Μετώπου και κυρίως για την 47χρονη πρόεδρό του, Μαρίν Λεπέν, που είναι η μεγάλη ηττημένη στο βορρά. Την ήττα γνώρισαν επίσης η 26χρονη ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, στο νότο, και ο 34χρονος Φλοριάν Φιλιππό στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Δεξιά κατακτά 7 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Παρισιού, «προπυργίου» της Αριστεράς τα τελευταία 17 χρόνια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τις απώλειες, καθώς όπως όλα δείχνουν κερδίζουν πέντε από τις συνολικά 13 περιφέρειες. Στην Κορσική επικράτησαν οι εθνικιστές.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Ζαν Υβ Καμούς το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν τις εκλογές του 2017 «τείνει να επιβεβαιώσει ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο: κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο, ωστόσο δεν γνωρίζει πώς να προχωρήσει παρακάτω».

Ένας άλλος πολιτικός αναλυτής, ο Ζαν Βιάρντ, τόνισε ότι «η ακροδεξιά δεν έχει την επιθυμία να ανέλθει στην εξουσία».

Η προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της κινητοποίησης που υπήρξε και χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τα στελέχη της Δεξιάς και της Αριστεράς ως ένα «δημοκρατικό άλμα».

Η Αριστερά, άλλωστε, «θυσίασε» τους υποψηφίους της στο Βορρά και το Νότο καλώντας τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψηφίους.