ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Ντόναλντ Τραμπ

REUTERS/Aaron Josefczyk

Σε μάχη επιρροής μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα εξελίχθηκε η προεκλογική καμπάνια πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, με τους δύο πολιτικούς αντίπαλους να παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το διακύβευμα της διαδικασίας αλλά και τα πραγματικά προβλήματα των ΗΠΑ. Τις επόμενες ώρες, οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του Κογκρέσου – 35 Γερουσιαστές και το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων – καθώς και 36 κυβερνήτες πολιτειών και δεκάδες τοπικούς νομοθέτες.

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών μπορεί να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την «ατζέντα» του Αμερικανού προέδρου και να βάλουν… φρένο σε αρκετές πολιτικές αποφάσεις του. Πολιτικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο αναφέρουν ότι η εν λόγω εκλογική διαδικασία αποτελεί, ουσιαστικά, μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Ντόναλντ Τραμπ από τον λαό ή ένα «δημοψήφισμα».

«Όλα όσα έχουμε πετύχει κρίνονται αύριο» είπε τις περασμένες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ, μια δήλωση που επανέλαβε σε τρεις διαφορετικές προεκλογικές εκδηλώσεις.

Σε δηλώσεις του από το Κέιπ Γκιραρντό στο Μιζούρι των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που οι εκλογική διαδικασία δεν πάει όπως ελπίζει τότε θα τις χρεωθεί προσωπικά. «Εάν τα πάμε περίφημα αύριο, τότε θα πουν ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτό» είπε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, που υπήρξε ιδιαίτερα φορτωμένη τόσο για τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και για κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σε 11 πόλεις των ΗΠΑ και παραχώρησε αντίστοιχο αριθμό ομιλιών.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακινήσει σειρά διχαστικών θεμάτων, με στόχο να «ξυπνήσει» τη συντηρητική εκλογική βάση του.


Πηγή: REUTERS/Rebecca Cook

Σε περιοδεία για τους Δημοκρατικούς, όμως, βγήκε και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ξεκαθάρισε στους ψηφοφόρους το διακύβευμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας: «Το ψηφοδέλτιο κρίνει τον χαρακτήρα της χώρας μας».

Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα έγραψε στο Twitter ότι η εν λόγω ψηφοφορία μπορεί να είναι η πιο σημαντική της ζωής των σύγχρονων Αμερικανών.

Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές αναμένεται να είναι υψηλή, με αρκετούς ψηφοφόρους να έχουν ήδη σπεύσει να ρίξουν το ψηφοδέλτιό τους στην κάλπη.


Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Εντυπωσιακό είναι ότι στις εκλογές αυτές έχουν θέσει υποψηφιότητα αρκετοί εκπρόσωποι μειονοτήτων, με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει ότι σε περίπτωση που καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους τότε η χώρα θα είναι αντιμέτωπη με σημαντικό αριθμό «πρωτιών».

Για παράδειγμα δεν αποκλείεται να αναλάβουν αξιώματα: η πρώτη Μουσουλμάνα στο Κογκρέσο, η πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτης πολιτείας, η πρώτη τρανσέξουαλ κυβερνήτης ενώ πιθανότητα να μπει για πρώτη φορά στο Κογκρέσο γυναίκα-εκπρόσωπος της Ινδιάνικης φυλής.

«Μάχη» για τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου

Οι εκλογές αυτές μόνο ασήμαντες δεν είναι. Στην παρούσα φάση, αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς. Αν οι Δημοκρατικοί επανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα περιορίσουν σε σοβαρό βαθμό τις νομοθετικές δυνατότητες του προέδρου, ίσως ακόμη και να πυροδοτήσουν έρευνα για διάφορα κακώς κείμενα της διοίκησής του, αναγκάζοντάς τον σε κάθε περίπτωση να επανακαθορίσει την πολιτική του για το υπόλοιπο της θητείας του.

Δεν είναι λίγοι δε, όσοι εκτιμούν πως ενδεχόμενη ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής από τους Δημοκρατικούς, θα εντείνει τις πιέσεις για άσκηση δίωξης κατά του Τραμπ, αν και η εκκίνηση της διαδικασίας αποπομπής του απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας και ιστορικά δε συνηθίζεται στις ΗΠΑ (για την ιστορία, μόλις δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί, οι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον και αμφότεροι απαλλάχθηκαν μετά από δίκη στη Γερουσία.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε, προτού του ασκηθεί δίωξη, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate).

«Μάχη» επιρροής: Τι είναι και γιατί έχουν σημασία οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών έχει τη δυναμική να διαμορφώσει άρδην και σε εθνικό επίπεδο το πολιτικό σκηνικό: με τον έλεγχο του Κογκρέσου, κάθε κόμμα βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να περνά τη νομοθετική του ατζέντα ή να μπλοκάρει εκείνη της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών που αναδεικνύει κυβερνήτες επηρεάζει εκατομμύρια πολιτών. (Ενδεικτικά, η Φλόριντα αποτελεί μία από τις ελάχιστες πολιτείες που αφαιρούν το εκλογικό δικαίωμα σε πολίτες που βαρύνονται με κάποιο ποινικό αδίκημα.

Κάπως έτσι, περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Ρικ Σκοτ, το 2011, προσπάθησε να αναστρέψει τις προσπάθειες του προκατόχου του για επαναφορά του εκλογικού δικαιώματος στις περιπτώσεις πρώην κατάδικων, που φυλακίστηκαν για μη βίαια αδικήματα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης