ΚΟΣΜΟΣ

Οι ρωσικές κυρώσεις επιδεινώνουν την οικονομία της Τουρκίας

Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στην Αττάλεια, στο πλαίσιο των G20, στις 16 Νοεμβρίου REUTERS/Kayhan Ozer/Pool

Η οικονομία της Τουρκίας αλλά και οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί από την ημέρα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους κοντά στα συριακά σύνορα, στις 24 Νοεμβρίου.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Η Τουρκία επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, όμως προσέκρουσε στην απαίτηση των Ρώσων για μια συγνώμη.

Ως απάντηση η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις, αντίμετρα που στοιχίζουν ήδη στην Τουρκία. Η Τουρκία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ρώσους τουρίστες, οι οποίοι σταμάτησαν να επισκέπτονται την χώρα.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στη Ρωσία έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία σταμάτησαν. Από τον Ιανουάριο, η Ρωσία θα αναστείλει τα ταξίδια χωρίς βίζα μεταξύ των δυο χωρών.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας για την Τουρκία είναι η ενέργεια: Εισάγει περισσότερο από το μισό φυσικό αέριο για τις ανάγκες της χώρας από τη Ρωσία. Αν η Μόσχα διακόψει τη ροή, η οικονομία θα υποφέρει περισσότερο.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω και να αποδυναμώσει την οικονομία.
Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 της Τουρκίας κατέγραψε απώλειες περίπου 5% μεταξύ της 23ης Νοέμβρη, την ημέρα πριν από το περιστατικό, και της 3ης Δεκεμβρίου. Η τουρκική λίρα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις. Οι χαμηλές τιμές των μετοχών και η πτώση του νομίσματος βλάπτει την πραγματική οικονομία.

Το τίμημα της σύγκρουσης

Οι ρωσικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Επειδή η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να εξάγει φρούτα και λαχανικά προς τη Ρωσία, οι εγχώριες τιμές πέφτουν. Εταιρία εξαγωγής λέει ότι οι τιμές για τα αγγούρια, ένα δημοφιλές συνοδευτικό της βότκας στη Ρωσία, έπεσε στο 0,2 τουρκικές λίρες (7 σεντ) ανά κιλό από 1,80 λίρες πριν από τις κυρώσεις. Μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία υπέστη ξαφνική ακύρωση μιας σύμβασης € 30.000.000 για την κατασκευή γηπέδου στη Μόσχα.

Αν οι κυρώσεις παραμείνουν ως έχουν, θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Τουρκία από 5 δις δολάρια έως 8 δις το 2016, ή το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την τουρκική χρηματιστηριακή Garanti Securities. Η τουριστική βιομηχανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους επισκέπτες, είναι πιθανό να δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα. Συνολικά, οι ρωσικές κυρώσεις θα μπορούσαν να διευρύνουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας κατά $ 5 δις περίπου.

Για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τα πράγματα με τη Ρωσία. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι λυπάται για το περιστατικό και ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνάντηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την αλλαγή του κλίματος του Παρισιού.

Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει απορρίψει κάθε προσπάθεια συνάντησης ενώ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προπαγάνδας. Μιλώντας στο Παρίσι, στις 30 Νοεμβρίου, ο Πούτιν υποστήριξε ότι Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό για να προστατεύσει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου της χώρας, από το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 2 Δεκεμβρίου έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας τον Ερντογάν και την οικογένειά του ότι επωφελούνται προσωπικά από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες.

Στις 3 Δεκεμβρίου η συνάντηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ δεν οδήγησε πουθενά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης