ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα προετοιμάζονται για ακόμη ένα γύρο συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο αυτή τη βδομάδα, η επιθετική ρητορική της Πιονγκγιάνγκ ανησυχεί τους αναλυτές, οι οποίοι «βλέπουν» μέχρι και αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Παρασκευή, μέσω ανακοίνωσης, πως η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου «την κατασκευή πυρηνικών όπλων» εάν οι ΗΠΑ δεν χαλαρώσουν τις επιβλητικές κυρώσεις που επιβάλλουν στη χώρα.

Το σχόλιο αυτό ήρθε πριν την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Τσολ, στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο KCNA αναφέρει πως «η βελτίωση των σχέσεων και οι κυρώσεις είναι δύο ασυμβίβαστα πράγματα», όπως και η «φιλία υπό πίεση», ενώ παράλληλα προτρέπει την Ουάσινγκτον να άρει τις οικονομικές κυρώσεις ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έχει λάβει η Βόρεια Κορέα για παύση των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών πυραύλων.

Πάντως, ο Μάικ Πομπέο φαίνεται πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιθετική αυτή ρητορική. Σε δηλώσεις του στο CBS News δήλωσε πως «γνωρίζουμε με ποιον διαπραγματευόμαστε, ποιες είναι οι θέσεις τους και ο πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής της θέση του: καμία οικονομική ανακούφιση μέχρι να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο».

Άλλωστε, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως οι κυρώσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να αρθούν εάν η Βόρεια Κορέα δεν εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια και η παγκόσμια κοινότητα να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Ο κίνδυνος για την κατάρρευση των συνομιλιών

Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, οι σκληρές διαπραγματευτικές θέσεις που έχουν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο.

Από τη μία, η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα μόνο εάν καταφέρει να δημιουργήσει μια ειρηνική σχέση εμπιστοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη, και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να δημιουργήσουν μια ειρηνική σχέση με τη Βόρεια Κορέα, αλλά με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια.

Αυτή η στάση εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και η κατάσταση να ξεφύγει, όπως έγινε και το 2017, εκτιμά ο Άνταμ Μουντ διευθυντής του έργου Άμυνας της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων.

«Πρόκειται για μια άμεση απειλή της κατάρρευσης των συνομιλιών και την επαναφορά του πυρηνικού προγράμματος», σημειώνει, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί και να επανέλθει στο σημείο που ήταν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, όταν Τραμπ και Κιμ εκτόξευαν εκατέρωθεν απειλές.

Ειδικοί, όπως ο Άνταμ Μουν εκτιμούν επίσης ότι η σκληρή ρητορική δεν είναι έκπληξη καθώς η επιθετική στάση των κρατικών μέσων ενημέρωσης πριν τις διπλωματικές συναντήσεις είναι εδώ και καιρό μια αγαπημένη τακτική της Πιονγκγιάνγκ, αλλά όχι απαραίτητα και αποτελεσματική.

Οι παραχωρήσεις της Βόρειας Κορέας

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι έχει κάνει βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα.

Οι μεγαλύτερες προτεραιότητες της Πιονγκγιάνγκ πάντως θεωρείται πως είναι η «ανάσα» από τις κυρώσεις και το επίσημο τέλος του πολέμου της Κορέας. Οι ειδικοί λένε όμως ότι οι κινήσεις της Βόρειας Κορέας είναι μέχρι στιγμής επικοινωνιακές και εύκολα αναστρέψιμες.

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κλείσει μια εγκατάσταση δοκιμών πυραύλων, κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος των πυρηνικών εγκαταστάσεων και υποσχέθηκε να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο Yongbyon, όπου πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα παράγει υλικά για πυρηνικά όπλα

Αυτό που ουσιαστικά λέει η Βόρεια Κορέα είναι «εκπληρώσαμε τα μισά από τη συμφωνία της Σιγκαπούρης, τώρα είναι η σειρά σας», αναφέρει η Ντουγεόν Κιμ, ειδικός σε ζητήματα της Βόρειας Κορέας.

«Αυτό που απαιτείται είναι μια πραγματική πυρηνική συμφωνία – ένας οδικός χάρτης για την αποπυρηνικοποίηση που θα συνοδεύεται από μια ειρηνευτική διαδικασία», καταλήγει η ίδια.

North Korea issues nuclear threat ahead of high-level talks with US, by Joshua Berlinger, CNN