Οργή στο Ιράν για την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων
Μια λαοθάλασσα διαδηλωτών βρέθηκε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, διαμηνύει ότι το Ιράν θα συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιό του αψηφώντας την Ουάσινγκτον.
«Κάτω οι ΗΠΑ» φώναζαν οι διαδηλωτές το βράδυ της Κυριακής, περπατώντας μπροστά από ένα γκράφιτι του Αγάλματος της Ελευθερίας με πρόσωπο-νεκροκεφαλή.
«Οι ΗΠΑ ήθελαν να μηδενίσουν τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν… Αλλά θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιό μας. Θα αψηφήσουμε τις κυρώσεις» είπε ο Ροχανί.
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν από σήμερα σε ισχύ από σήμερα πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν εντείνοντας την πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτικής της επιρροή στη Μέση Ανατολή.
Οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Εξάλλου από σήμερα η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η κυβέρνησή του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ». Οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει –Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα—έχουν απαντήσει ότι θα εξακολουθήσουν να την τηρούν.
Οι λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυρώσεις θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σήμερα στις 08:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας).
Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Τουρκία –χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου—είναι μεταξύ των οκτώ κρατών που αναμένεται να λάβουν εξαίρεση από τις κυρώσεις προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου.
Οι χώρες αυτές θα καταθέτουν τις πληρωμές τους για το ιρανικό πετρέλαιο σε έναν λογαριασμό υπό μεσεγγύηση, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι θα διασφαλίσει την επαρκή παροχή πετρελαίου στην αγορά με τη βοήθεια του συμμάχου της, της Σαουδικής Αραβίας.
Πηγή: REUTERS/Essam al-Sudani
Η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον του Ιράν γίνεται λίγες ώρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη.
Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τσατανούγκα του Τενεσί χθες Κυριακή ο Τραμπ τόνισε ότι η πολιτική του «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν λειτουργεί.
«Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν».
Το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015, την ώρα που οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου στην Τεχεράνη τις κυρώσεις που είχαν άρει βάσει αυτής της συμφωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.
«Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τους άλλους που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία (...) η δημιουργία ενός μηχανισμού για να συνεχίσουμε το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί χρόνο», σημείωσε ο Κασεμί σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στον ζωτικής σημασίας πετρελαϊκό τομέα του Ιράν εντάσσονται στα πλαίσια ενός ψυχολογικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη, αλλά θα αποτύχουν, πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του που επικαλέστηκε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «είναι εθισμένη στην επιβολή κυρώσεων (...) οι οικονομικές πιέσεις στο Ιράν από την Αμερική είναι ανώφελες και εντάσσονται στα πλαίσια ενός ψυχολογικού πολέμου κατά της Τεχεράνης», σημείωσε ο Κασεμί.