ΚΟΣΜΟΣ

Επικρίσεις Γιούνκερ για την αποχώρηση της Αυστρίας από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση

EPA/VASSIL DONEV

Κριτική στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης για αποχώρηση της χώρας από το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση, ασκεί εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφραζε την «μεγάλη λύπη» του για την απόφαση, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαίτησή του για την λήψη των αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία.

Όπως τόνισε, είναι «παραλογισμός» να μην μπορεί η ΕΕ να ομιλεί με μία φωνή σε ένα τέτοιο ουσιώδες θέμα για το μέλλον, «όμως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε και πάλι με τους Αυστριακούς φίλους μας».

Από την άλλη πλευρά, την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης χαιρέτισε ιδιαίτερα η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» Αλίς Βάιντελ, ζητώντας άμεσα να μην επιτραπεί και από την Γερμανία η υπογραφή «αυτού του κατασκευάσματος» (σ.σ.: του Συμφώνου του ΟΗΕ), καθώς, όπως διατεινόταν η ίδια, «αποτελεί (το Σύμφωνο) έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο για την χώρα μας και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Στην Βιέννη, το υπουργικό συμβούλιο κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίασή του αποφάσισε επίσημα το «όχι» της κυβέρνησης συνασπισμού στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να το καταγγέλλει στην συνέχεια ως «ένα αθέμιτο Σύμφωνο, με το οποίο θα χάναμε την κυριαρχία μας».

Ο ίδιος διατεινόταν πως η κυβέρνηση τοποθετείται προπάντων κατά συνολικών αξιώσεων από μετανάστες, όπως για κοινωνικές παροχές, και κατά της δυνατότητας «μετατροπής παράνομων μεταναστών σε νόμιμους».

Σε ανάρτησή του στη συνέχεια στο Facebook, ο Στράχε τόνιζε πως:

Η Αυστρία αναλαμβάνει στο θέμα αυτό με αυτοπεποίθηση έναν πρωτοπόρο ρόλο για την αυτοδιάθεση στην Ευρώπη. Το ποιος θα έρχεται στην Αυστρία, θα το καθορίζουμε και στο μέλλον εμείς οι ίδιοι οι Αυστριακοί.

Ο αρμόδιος εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Αντρέας Σίντερ καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης ότι ζημιώνει το κύρος της Αυστρίας ως αξιόπιστου εταίρου στην δυτική κοινωνία αξιών, ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιόζεφ Βαϊντεχόλτσερ χαρακτήρισε το αυστριακό «όχι» στο Σύμφωνο ως «απλά αναξιοπρεπές μίας Προεδρίας στην ΕΕ» (σ.σ.: την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Αυστρία).

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση από το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), του οποίου η ευρωβουλευτής Αγγέλικα Μλίναρ χαρακτήρισε ως «ντροπιαστικό», όπως είπε, το γεγονός πως «το Λαϊκό Κόμμα, ένα χριστιανικό κοινωνικό κόμμα, αποδεικνύεται πειθήνιος συνεργός του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο έχει στο στόχαστρο του την καταστροφή της ΕΕ και στην συνέχεια και άλλων διεθνών οργανισμών».

Σύμφωνα με την Αγγέλικα Μλίναρ, «γενικότερα αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι κυνική και κακόβουλη και διχάζει την κοινωνία».

Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο ευρωβουλευτής των Αυστριακών Πράσινων Μισέλ Ραϊμόν κατήγγειλε πως με την αποχώρηση της από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, «η Αυστρία δεν είναι μόνον τμήμα του αντιδραστικού ανατολικού μπλοκ, αλλά ηγείται αυτού του μπλοκ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης