Βραζιλία: Αποφασισμένος να διευρύνει την οπλοκατοχή ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπολσονάρου
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να τροποποιήσει το νόμο για την οπλοκατοχή στη Βραζιλία, ένα από τα μεγάλα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, και να προτείνει το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης στον δικαστή Σέρζιο Μόρο, κήρυκα της μάχης κατά της διαφθοράς.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την επομένη της καθαρής νίκης του στις προεδρικές εκλογές, ο ακροδεξιός πρόεδρος επανέφερε στη συζήτηση την πιο ριζοσπαστική λύση για τη μάχη κατά της βίας: την απελευθέρωση της οπλοκατοχής.
Με σχεδόν 64.000 δολοφονίες πέρυσι –το 70% των οποίων από πυροβόλα όπλα–, η Βραζιλία έχει γίνει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο∙ η βία μαζί με τη διαφθορά είναι μια από τις πιο μεγάλες ανησυχίες των 57 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν τον Μπολσονάρου.
«Η πρόσβαση στην οπλοκατοχή πρέπει να διευκολυνθεί (…) Είναι μια αναγκαιότητα λόγω της βίας που πλήττει τη Βραζιλία. Βρισκόμαστε σε πόλεμο», είπε ο πρώην λοχαγός του στρατού, ο οποίος πρόσθεσε πως η οπλοκατοχή πρέπει να επεκταθεί πέρα από την κατοικία.
«Θα αλλάξουμε τον νόμο. Πρέπει να μειωθεί η ελάχιστη ηλικία (για την οπλοκατοχή) από τα 25 στα 21 έτη. Δεν μπορούμε να θέτουμε φραγμούς που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να έχουν ένα όπλο στο σπίτι τους για να υπερασπιστούν την οικογένειά τους», διευκρίνισε.
«Αν ένας οδηγός φορτηγού είναι οπλισμένος και αντιδρά όταν κάποιος προσπαθεί να κλέψει το φορτίο του, δείχνει ένα παράδειγμα στους ληστές. Ο κλέφτης σκοτώνεται, σε μια κατάσταση νόμιμης άμυνας. Ο οδηγός ανταποδίδει και δεν τιμωρείται. Έτσι θα μειωθεί η βία στη Βραζιλία, αυτό είναι σίγουρο», κατέληξε.
Πέρα από τους λόγους του για την ασφάλεια, ο Ζαϊχ Μπολσονάρου, 63 ετών, η φήμη του οποίου δεν κηλιδώθηκε ποτέ από κανένα σκάνδαλο διαφθοράς, εξελέγη επίσης χάρη στην υπόσχεση να καταπολεμήσει απηνώς αυτή τη μάστιγα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του να προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Σέρζιο Μόρο, σύμβολο της μάχης κατά της διαφθοράς στη Βραζιλία. Ο δικαστής καταδίκασε πρωτοδίκως τον πρώην πρόεδρο της Αριστεράς Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης από τον περασμένο Απρίλιο για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και είναι το μαύρο πρόβατο για τον Μπολσονάρου.
«Αν το είχα πει πριν από τις εκλογές, θα με είχαν κατηγορήσει για καιροσκοπισμό. Όμως θέλω να συζητήσω μαζί του και προτίθεμαι να του προτείνω, ποιος ξέρει, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν τον ενδιαφέρει, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα άτομο μεγάλης σημασίας σε μια κυβέρνηση όπως η δική μας», δήλωσε.
Όμως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να προτείνει στον Σέρχιο Μόρο μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς δύο μέλη της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας συνταξιοδοτούνται στη διάρκεια της θητείας του.