ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 16 νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό εργοστασίου συσκευασίας τροφίμων

REUTERS/Khaled Abdullah/file

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη (24/10) όταν αεροσκάφη βομβάρδισαν εργοστάσιο συσκευασίας λαχανικών στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, δήλωσαν μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κάτοικοι.

Κάτοικοι και νοσοκόμοι στην Μπάιτ αλ Φάκι, 70 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χοντάιντα, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, διευκρίνισαν ότι άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό.

Εξήγησαν ότι οι βόμβες έπληξαν εργοστάσιο συσκευασίας λαχανικών στη συνοικία αλ Μασούντι και διευκρίνισαν πως όλα τα θύματα ήταν εργάτες.

Σύμφωνα με ΜΜΕ που πρόσκεινται στους Χούτι, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν εξάλλου σε νότια προάστια της Χοντάιντας, πόλης όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, που οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ προσπαθούν να αποσπάσουν από τους Χούτι διεξάγοντας επιχείρηση ευρείας κλίμακας, η οποία ξανάρχισε τον Σεπτέμβριο.

Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, δήλωσε ότι διενεργείται έρευνα για τον βομβαρδισμό του εργοστασίου.

Η συμμαχία ενίοτε παραδέχεται ότι διαπράχθηκαν «σφάλματα» και διαβεβαιώνει ότι όσοι προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων λογοδοτούν.

Η επίθεση στο εργοστάσιο συσκευασίας τροφίμων σημειώθηκε μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα τους επόμενους μήνες. Κατά τον ΟΗΕ, στη φτωχότερη αραβική χώρα εκτυλίσσεται η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».

Αφότου η Σαουδική Αραβία, που γειτονεύει με την Υεμένη, τέθηκε επικεφαλής τον Μάρτιο του 2015 μιας στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών κι επενέβη στον πόλεμο για να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι, που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ βαρύτερος, τονίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης