ΚΟΣΜΟΣ

Μιγκίνγκο: «Πόλεμος» για το μικροσκοπικό νησί όπου ζουν «στοιβαγμένοι» 500 κάτοικοι

Capture/YouTube/NBS TV Uganda

Ένα μικρό κομμάτι γης στη λίμνη Βικτόρια αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μήλον της έριδος μεταξύ της Ουγκάντα και της Κένυα. Το νησάκι Μιγκίνγκο φιλοξενεί 500 κατοίκους, παρότι το μέγεθος του δεν ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στο εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο Μιγκίνγκο, οι κάτοικοι μένουν σχεδόν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Ο προσωπικός χώρος είναι μία πολυτέλεια που δεν διατίθεται.

Εδώ και μία δεκαετία Ουγκάντα και Κένυα διεκδικούν το μικρό αυτό νησάκι και κάποτε η διαμάχη τους είχε φτάσει στα όρια του πολέμου.

«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ανήκει, απλά μένω εδώ», σημείωσε στο AFP, ο 22χρονος Isaac Buhinza, ψαράς στο επάγγελμα.

Τα τελευταία χρόνια οι αλιείς που δραστηριοποιούνται στη λίμνη Βικτόρια έχουν δει να περιορίζεται κατά πολύ η ψαριά τους, όμως στο Μιγκίνγκο υπάρχουν, ακόμη, άφθονα ψάρια.

Για ψαράδες όπως ο Buhinza, λοιπόν, το να μένει στο νησί τον εξυπηρετεί, καθώς δεν χρειάζεται να ξοδεύει πολλά χρήματα σε καύσιμα ώστε να πηγαινοέρχεται με το σκάφος του.

Στις αρχές του 2000 το νησί ήταν σχεδόν έρημο. Εκείνη την περίοδο – φαινομενικά – ανήκε στην Κένυα, όμως οι Αρχές της Ουγκάντα το πρόσεξαν και έστειλαν αξιωματούχους ώστε να φορολογήσουν τους ψαράδες και να τους προσφέρουν προστασία από τους πειρατές.

Οι Κενυάτες ψαράδες παραπονέθηκαν εντόνως, κατηγορώντας την Ουγκάντα ότι τους διώχνει από τα σπίτια τους, και η κυβέρνηση της Κένυα απέστειλε στρατιωτικό προσωπικό στο Μιγκίνγκο. Η κίνηση αυτή παραλίγο να αποτελέσει αιτία να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών το 2009.

Τότε αποφασίστηκε η δημιουργία μία κοινής Επιτροπής, η οποία θα καθόριζε σε ποιον τελικώς ανήκει, με βάση χάρτες από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Όμως, δεν υπήρξε απόφαση και ελλείψη συμφωνίας το νησί άρχισε να διαχειρίζεται και από τις δύο χώρες. Αυτή η αντισυμβατική κατάσταση έχει αρκετές στιγμές έντασης.

Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να μην ανακατεύονται στην κόντρα, όμως ο Collins Ochieng, ένας νεαρός ψαράς που μετακόμισε στο Μιγκίνγκο για να «βγάλει λεφτά», όπως εξομολογήθηκε, πως υπάρχουν εντάσεις.

Η τελευταία κρίση σημειώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Κένυα επιχείρησε να υψώσει τη σημαία της στο νησί, όπου κυματίζει εδώ και αρκετά χρόνια μόνο η σημαία της Ουγκάντα.

Όπως είπε ένας Κενυάτης αστυνομικός, η Ουγκάντα δεν έμεινε αμέτοχη και ξεκίνησε ένοπλες περιπολίες στο νησί, τρομοκρατώντας τους κατοίκους. Ερωτώμενες οι Αρχές της Ουγκάντα παραδέχθηκαν πως υπήρξε ένταση, αλλά σημείωσαν πως το θέμα λύθηκε γρήγορα.

«Αποφασίσαμε να μην υψωθεί καμία σημαία», είπε αστυνομικός από την Ουγκάντα.

Η άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναφέρει πως στο νησί θα αποστέλλονται ίσες αστυνομικές δυνάμεις, όμως οι Κενυάτες υποστηρίζουν πως η δύναμη της άλλης πλευράς υπερτερεί.

Κενυάτες ψαράδες παραπονούνται πως αστυνομικοί από την Ουγκάντα τους παρενοχλούν και κατάσχουν τον εξοπλισμό τους, όμως η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «ένα περίπλοκο ζήτημα».

Το Διεθνές Δικαστήριο ίσως κληθεί να λάβει μία απόφαση για την κυριότητα του Μιγκίνγκο, καθώς Κενυάτες πολιτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να αποταθεί εκεί για να λυθεί οριστικά το ζήτημα των συνόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης