ΚΟΣΜΟΣ

COP21: Τελικό σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

Οι ομάδες διαπραγμάτευσης πανηγυρίζουν μαζί με τον Λοράν Φαμπιούς την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή REUTERS/Stephane Mahe

Έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων έκλεισε η διεθνής συμφωνία για το κλίμα το Σάββατο.  

Στόχος η αλλαγή της οικονομίας των ορυκτών καυσίμων μέσα στις επόμενες δεκαετίες και η επιβραδύνση του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς φανερά συγκινημένος ανήγγειλε την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι εγκρίθηκε από σχεδόν 200 κράτη.

Με ένα tweet καλωσόρισε την συμφωνία και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Γαλλία έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, με την ελπίδα να την υιοθετήσουν και οι 195 χώρες και να σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση για την παγκόσμια οικονομία.

Αξιωματούχοι συμμετέχουν στην Διάσκεψη του ΟΗΕ από τις 29 Νοεμβρίου με την επιδίωξη η συμφωνία που θα προκύψει να είναι δεσμευτική τόσο για τις πλούσιες όσο και για τις πιο φτωχές χώρες.
Το κείμενο που υπεγράφη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:

  • Να μην αυξηθεί μέση παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τους 2 ° C από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.
  • Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να φτάσουν παγκοσμίως στην κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το συντομότερο δυνατόν, αναγνωρίζοντας ότι η κορύφωση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες και να αναλάβουν δράσεις για την ταχεία μείωση τους στη συνέχεια, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανθρωπογενών εκπομπών.
  • Πριν από το 2025, η Διάσκεψη των Μερών ενεργώντας ως σύνοδος των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας του Παρισιού, θα θέσει ένα νέο συλλογικό στόχο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Πρόκειται για ένα κείμενο ορόσημο το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη χρήση των ορυκτών καυσίμων που μέσα σε λίγες δεκαετίες κινδυνεύουν να αυξήσουν δραματικά τη θερμοκρασία του πλανήτη.

[Νωρίτερα]

Το σχέδιο παρουσίασε στα ΜΜΕ ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

"Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζονται πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση "πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου" και "να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου".

Ο κ. Φαμπιούς, όπως αναφέρει το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε τη συμφωνία "δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική" και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο "θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο".

Ενώ κάθε πέντε χρόνια θα επανεξετάζεται το πρόγραμμα και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής. Για πρώτη φορά υπάρχει ο όρος «Κλιματική Δικαιοσύνη» ο οποίος αναφέρει ότι στις χώρες που δεν συμμορφώνονται θα επιβάλλεται ποινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης