ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα της κρίσης στην πΓΔΜ: Σήμερα η ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA / GEORGI LICOVSKI

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ, με το πρακτορείο ibna να μεταδίδει ότι η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει ρευστό, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για να επισπευστεί η διαδικασία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στο «ντιμπέιτ», που εξελίσσεται στη σκοπιανή βουλή ενώ το VMRO-DPME επιμένει να ψηφίσει «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν «διαρροές», τότε ο Ζάεφ δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών και η γειτονική χώρα θα μπει σε προεκλογική τροχιά.

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει δώσει τα πάντα και δεν υπάρχει πλέον λόγος για περαιτέρω ντιμπέιτ. Ζητάμε από τους βουλευτές να μην μιλήσουν και να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία» τόνισε το VMRO-DPME, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόσκληση του πρωθυπουργού των Σκοπίων για διάλογο και αμοιβαίους συμβιβασμούς για την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών.

Η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος, SDSM, ήταν άμεση και έντονη. «Εάν συνεχίσετε να μπλοκάρετε το μέλλον της “Μακεδονίας”, τότε τις επόμενες ημέρες θα κηρύξουμε εκλογές» διαμήνυσε το SDSM, υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ιστορική υποχρέωση να μην αφήσει τη χώρα στην απομόνωση.

Ο πολιτικός αναλυτής Albert Musliu δήλωσε στο ibna ότι οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές για την επίτευξη μιας κάποιας συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. «Ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές να κατανοήσουν τη σημασία της στιγμής και να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από τα κομματικά συμφέροντα» είπε ο ίδιος.

Αναλυτές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι συνταγματικές αλλαγές, που απαιτούνται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν κυρωθούν στη Βουλή, τότε οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στα μέσα Δεκεμβρίου από κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Το VMRO-DPME αρνείται πεισματικά να συζητήσει τις συνταγματικές αλλαγές, παρά τις πιέσεις που δέχεται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κόμματος μέσω επιστολής, ζητώντας παράλληλα από τον επικεφαλής του VMRO-DPME να δημιουργήσει δημόσια αλλά και ιδιωτικά «χώρο» για τους βουλευτές του κόμματος που θέλουν να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ιστορική ευκαιρία» για την πΓΔΜ τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Οι πιέσεις από αμερικανικής πλευράς αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο χτες, όταν έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα φτάνει στα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας, ο Πάλμερ θα φτάσει στην πΓΔΜ στις 22 Οκτωβρίου για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπογραμμίζει τη σημασία να προχωρήσει η ατζέντα μεταρρυθμίσεων των Σκοπίων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης