ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Απετράπη η επίθεση καμικάζι στην πρεσβεία της Ισπανίας

Καμπούλ: Απετράπη η επίθεση καμικάζι στην πρεσβεία της Ισπανίας
Reuters//Mohammad Ismail

Εννιά νεκροί είναι μέχρι στιγμής, ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, της επίθεσης καμικάζι που απετράπη στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Καμπούλ.


Νεκροί είναι τρεις μαχητές Ταλιμπάν, δύο ισπανοί αστυνομικοί μέλη ασφαλείας της πρεσβείας. Ενώ σύμφωνα με την αστυνομία της Καμπούλ τέσσερις Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες. Ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σ' ένα αυστηρά φυλασσόμενο τμήμα της Καμπούλ κοντά σε αρκετές πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια.

"Όλο το προσωπικό είχε απομακρυνθεί από την πρεσβεία". Εκτός από τους δύο Ισπανούς, τέσσερις αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης κατά την επίθεση που πήρε τέλος σήμερα το πρωί με το θάνατο των δραστών, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί (ήταν τρεις σύμφωνα με το Ρόιτερς ή τέσσερις σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο).

Επιπλέον ένας ισπανός πολίτης και εννέα άμαχοι Αφγανοί τραυματίσθηκαν και άλλοι 47 Αφγανοί και ξένοι διασώθηκαν από γειτονικά κτίρια όπου παγιδεύτηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον ξενώνα.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας πως είχε στόχο έναν ξενώνα στον οποίο σύχναζαν ξένοι. Πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του προέδρου Ασραφ Γάνι από μια περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη που έγινε στο Πακιστάν, όπου ζήτησε υποστήριξη για να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν μείνει φέτος στάσιμες.