ΚΟΣΜΟΣ

Σαλβίνι: Η Ευρώπη με «στηρίζει» ολοένα και περισσότερο στο μεταναστευτικό

Σαλβίνι: Η Ευρώπη με «στηρίζει» ολοένα και περισσότερο στο μεταναστευτικό
REUTERS/Emmanuel Foudrot

Την πεποίθηση ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί χαίρει ολοένα και μεγαλύτερης στήριξης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Ματέο Σαλβίνι, στο περιθώριο μιας συνόδου στη Λυόν της Γαλλίας, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών των έξι μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών της ΕΕ.  

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας κάλεσε επίσης τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσει «να τον προσβάλει» στο θέμα αυτό. «Δεν καταλαβαίνω καταλαβαίνω γιατί ο Μακρόν με κατηγορεί για ρατσισμό και εγωισμό επειδή σήμερα όλοι οι υπουργοί που ήταν παρόντες υποστήριζαν ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαλβίνι.

Στην ατζέντα της συνόδου στη Λιόν, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας και πρόκειται να ολοκληρωθεί απόψε, περιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, το μεταναστευτικό αναδεικνύεται στο μείζον θέμα από τον Ματέο Σαλβίνι και την κυβέρνηση της Ιταλίας, μιας από τις πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Τον Ιούνιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε καταγγείλει «τον κυνισμό και την ανευθυνότητα» της Ρώμης επειδή η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για το πλοίο Aquarius που μετέφερε 630 μετανάστες. Όταν του ζητήθηκε σήμερα να σχολιάσει μια άλλη, πρόσφατη προτροπή του Μακρόν που αφορούσε την εντατικοποίηση των απελάσεων και «έναν καλύτερο έλεγχο των αφίξεων», ο Σαλβίνι απάντησε:«Αν ο Μακρόν είναι στην ίδια γραμμή, τότε δίνουμε τον ίδιο αγώνα. Ίσως πού και πού μπορεί να ξανανοίγει τη μεθοριακή διάβαση στο Βιντιμίλε και να σταματήσει να μας προσβάλει», αναφερόμενος στη μεθοριακή πόλη απ' όπου περνούσαν χιλιάδες μετανάστες από την Ιταλία, κατευθυνόμενοι προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 2015 η Γαλλία τους εμποδίζει συστηματικά να περνούν τα σύνορα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται πολύ διχασμένη στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, εκτίμησε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, απλώς κάποιες θέσεις που προσπαθούμε να (...) τις ενώσουμε, όπως αρμόζει στην ΕΕ».