Ιταλία: Οι μετανάστες ενώνονται για να βοηθήσουν τον δήμαρχο που τους έδωσε στέγη
Το 2009, λίγο μετά την επανεκλογή του στη δημαρχία και αρκετά χρόνια αφότου ξεκίνησε να υποδέχεται μετανάστες στην πόλη του, ο Ντομένικο Λουκάνο πυροβολήθηκε από άγνωστο άνδρα την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο με φίλους του. Αργότερα η τοπική μαφία δηλητηρίασε δύο από τους σκύλους του, γράφει η Guardian.
Εκείνος αντί να φοβηθεί πείσμωσε. Ανήρτησε στην είσοδο της πόλης μια φωτεινή επιγραφή που έλεγε: «Ριάτσε, η πόλη της φιλοξενίας». Η πινακίδα υπάρχει ακόμη σήμερα καθώς και μια άλλη πινακίδα που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της πόλης και αναφέρει τις 20 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί: η Ερυθραία, η Σομαλία, η Νιγηρία, το Πακιστάν είναι μερικές από αυτές.
Πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος του Ριάτσε Ντομένικο Λουκάνο, γνωστός στους ντόπιους ως «Μίμο», συνελήφθη με την υποψία ότι βοηθάει την παράνομη μετανάστευση.
Η εισαγγελία έδωσε εντολή για την παραμονή σε «κατ' οίκον περιορισμό» του Λουκάνο, ο οποίος είναι ύποπτος επίσης για παρατυπίες στη χορήγηση χρηματοδότησης για τη συλλογή των απορριμμάτων στο χωριό του, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικαστικών Αρχών.
Ο Λουκάνο κατηγορείται επιπλέον ότι διοργάνωσε εικονικούς γάμους ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού του και αλλοδαπές προκειμένου αυτές να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής.
Η κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την Guardian, αφορά την περίπτωση μιας Νιγηριανής, η οποία ο Λουκάνο φρόντισε να παντρευτεί με έναν Ιταλό ώστε η γυναίκα, η οποία υποχρεωνόταν να εκδίδεται στην Νάπολη, να μπορεί να ζει και να εργάζεται νόμιμα στη χώρα.
«Τον συνέλαβαν για ανθρωπιστικές πράξεις», δήλωσε στην εφημερίδα Observer ο αδελφός του, ο Τζουζέπε, και πρόσθεσε ότι «ένας μόνο γάμος τέτοιος έγινε, όχι πολλοί. Το έκανε για να σώσει τη ζωή της γυναίκας».
Τη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, αριστερός δήμαρχος, ήταν ένας από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες και μετανάστες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό του των 1.800 κατοίκων.
Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του.
Ο Λουκάνο, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με την διάκριση του τρίτου «καλύτερου δημάρχου του κόσμου» και αναφερόταν μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Fortune το 2016, ενέπνευσε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς και μια τηλεταινία, που αναμένεται να προβληθεί τον Φεβρουάριο στην Ιταλία.
«Οι μαφιόζοι σκοτώνουν και όταν ένας δήμαρχος κάνει καλές πράξεις τον συλλαμβάνουν;», αναρωτιέται η κάτοικος του Ριάτσε Ελιζαμπέτα.
«Ο Μίμο βοήθησε τους πρόσφυγες και τους Ιταλούς», λέει η Γιασμίν, η οποία πριν από δύο χρόνια έφθασε στο Ριάτσε από το Πακιστάν. «Αλλά ίσως άλλοι επωφεληθούν από την καλοσύνη του».
«Μου έδωσε προοπτική. Προηγουμένως δεν υπήρχε τίποτα», προσθέτει η Άντζελα Χριστοδούλου, η οποία διδάσκει βελονάκι στους μετανάστες.