Εκλογές στη Βραζιλία: Δεν ψηφίζει ο Λούλα, διευρύνει το προβάδισμά του ο Μπολσονάρου
Οι πιο πολωμένες εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1985), διεξάγονται σήμερα στη Βραζιλία, όπου οι πολίτες ψηφίζουν για πρόεδρο. Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του βραζιλιάνικου στρατού, νοσταλγός της χούντας, αναμετράται με τον Αντάτζι, διάδοχο του Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT).
Ο Μπολσονάρου αύξησε το προβάδισμά του έναντι του κεντροαριστερού Φερνάντου Αντάτζι μία ημέρα πριν από τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται να ισοψηφούν ενόψει του πιθανού δεύτερου γύρου, την 28η Οκτωβρίου, κατέδειξαν δύο δημοσκοπήσεις που μεταδόθηκαν το Σάββατο.
Ο Μπολσονάρου αύξησε το ποσοστό του κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, στο 36%, ενώ ο Αντάτζι είδε το δικό του να υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 22%, κατέγραψε η μία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo. Ακριβώς τα ίδια ποσοστά κατέγραψε και η δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Datafolha, αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνά της πριν από δύο ημέρες.
Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Μπολσονάρου και Αντάτζι να ισοψηφούν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί εάν δεν αναδειχθεί νικητής σήμερα.
Ο Αντάτζι, ο οποίος βασίζεται στη δημοφιλία του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λούλα, συνέχισε το Σάββατο την εκστρατεία στην Μπαΐα.
Το 26% των ψηφοφόρων δήλωσε αναποφάσιστο στη δημοσκόπηση της Νταταφόλια που μεταδόθηκε την Πέμπτη.
Στις εκλογές αυτές δεν θα ψηφίσει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή 12 ετών κι ενός μήνα κάθειρξης μετά την καταδίκη του για διαφθορά, καθώς ο αριθμός των εγκλείστων που απαιτείτο να υπάρχει για να εγκατασταθεί κάλπη στο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κουριτσίμπα (νότια) δεν καλύπτεται.
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010), που συγκέντρωνε σχεδόν το 40% των προθέσεων ψήφου ενόψει του σημερινού πρώτου γύρου ωσότου το ανώτατο εκλογοδικείο απέκλεισε οριστικά τη συμμετοχή του στη διαδικασία, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, έχει καταδικαστεί για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Φυλακισμένος εδώ και έξι μήνες, ο πρώην αρχηγός του Κράτους δεν θα μπορέσει να στηρίξει με την ψήφο του τον Φερνάντου Αντάτζι, τον πρώην υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του και πρώην δήμαρχο του Σαν Πάουλου που τον αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT) τέσσερις εβδομάδες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Με βάση τους κανονισμούς για τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βραζιλία, οι κρατούμενοι που δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα, όπως ο Λούλα, μπορούν να ψηφίζουν, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 20 ώστε να εγκατασταθεί κάλπη μέσα στη φυλακή, εξήγησε το εκλογοδικείο της Πολιτείας Παρανά, απορρίπτοντας την περασμένη εβδομάδα το αίτημα του Λούλα να του επιτραπεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Σύμφωνα με το εκλογοδικείο, από όλα τα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί στο πλαίσιο του σκανδάλου Lava Jato και είναι φυλακισμένα στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα, ο πρώην πρόεδρος είναι ο μοναδικός που εξέφρασε ενδιαφέρον να ψηφίσει.
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου κατηγόρησαν την εκλογική δικαιοσύνη ότι στερεί από τον Λούλα το δικαίωμά του να ψηφίσει για «γραφειοκρατικούς» λόγους και ότι απέρριψε «όλες τις εναλλακτικές λύσεις» που πρότειναν.
«Ζητήσαμε να του επιτραπεί να πάει να ψηφίσει στο Σαν Μπερνάρντου ντου Κάμπου, όπου ψηφίζει συνήθως, ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία στην Κουριτσίμπα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του Λούλα. «Μολονότι το δικαίωμα ψήφου είναι ατομικό, στην περίπτωση των φυλακισμένων είναι αναγκαίο να ασκείται συλλογικά», αντέτεινε το εκλοδικείο προσθέτοντας πως θα ήταν αδύνατη «η εγκατάσταση μιας κάλπης για καθένα κρατούμενο».
Ωστόσο δικηγόροι του Λούλα επισημαίνουν πως άλλοι κρατούμενοι στην ίδια κατάσταση με τον πρώην πρόεδρο μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την άδεια να πάνε ψηφίσουν εκτός φυλακής, υπό αστυνομική φρούρηση. Ανέφεραν πως προσέφυγαν στο Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) ώστε ο πρώην πρόεδρος να μπορέσει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, την 28η Οκτωβρίου.
Ιστορική μορφή του συνδικαλιστικού κινήματος και της αριστεράς της Βραζιλίας, ο Λούλα εγκατέλειψε την εξουσία το 2010 με ποσοστό δημοτικότητας-ρεκόρ (87%) στην αναδυόμενη χώρα, που διερχόταν φάση ταχείας οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό διότι φέρεται να του προσφέρθηκε σε προνομιακή τιμή από μια εταιρεία η ενοικίαση ενός εξοχικού σε αντάλλαγμα για τη μεσολάβησή του στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Πετρομπράς.
Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να επιτύχουν την ακύρωση της καταδίκης του. Ο Λούλα, αντιμέτωπος με άλλες πέντε δίκες, διαβεβαιώνει πως είναι αθώος και καταγγέλλει μια εκστρατεία με σκοπό την πολιτική και ηθική του εξόντωση.
Πάντως ο Λούλα προέτρεψε τους βραζιλιάνους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν τον Φερνάντου Αντάτζι, τον πολιτικό που τον αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT) και διεκδικεί την προεδρία στις σημερινές εκλογές.
«Από όλα τα κόμματα, το PT είναι αυτό με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην επιτυχημένη διακυβέρνηση της Βραζιλίας», ανέφερε ο Λούλα σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. «Η κάλπη δεν είναι χώρος μίσους, αλλά ελπίδας. Εκλέξτε πρόεδρο τον Αντάτζι. Ο Λούλα είναι ο Αντάτζι», πρόσθεσε, βάλλοντας εμμέσως εναντίον του Ζαΐχ Μπολσονάρου, του ακροδεξιού υποψηφίου που φέρεται να είναι το φαβορί της αναμέτρησης.