Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΕ-Ιταλία με φόντο τον προϋπολογισμό
Λίγες ώρες μετά το «χαστούκι» της Κομισιόν στην Ιταλία με την απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που αποκάλυψε η La Repubblica, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σπεύδουν να διευκρινίσουν πως δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πως χρειάζεται, τότε θα προτείνει αλλαγές.
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.
«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.
Γιούνκερ: Θα προτείνουμε αλλαγές αν χρειαστεί
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.
«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.
«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Η επιστολή της Κομισιόν
«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», γράφει η Κομισιόν.
Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».
Όπως αναφέρει η La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου,που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».
Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.
Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.
To προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης
«Ο κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και από θάρρος. Οι στόχοι του είναι η ευημερία των πολιτών και η ανάπτυξη, με φροντίδα -στην συνέχεια- για την μείωση του ελλείμματος», έγραψε την Πέμπτη, σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία διεξοδικά αναφερόμενος στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.
Επανέλαβε, δε, ότι η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και ότι θα περιοριστεί στο 1,8% το 2021. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, ο Τρία θεωρεί ότι το σύνολο των μέτρων θα αυξήσει το Αεπ της χώρας κατά 1,5% το 2019, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021.
«Τώρα ξεκινά η φάση διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τις βάσεις τις οποίες διαθέτει η στρατηγική ανάπτυξης που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο προσχέδιο προϋπολογισμού», τόνισε ο Ιταλός, τεχνοκράτης υπουργός. Με ειδική αναφορά -όπως πρόσθεσε - στις επενδύσεις, στην στήριξη της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή και με μέριμνα για την βιωσιμότητα του οικονομικού συστήματος.
Ο Τζοβάνι Τρία ευχήθηκε, τέλος, να αναπτυχθεί «εποικοδομητικός και ανοικτός διάλογος με την Κομισιόν» και υπενθύμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «είναι αισιόδοξη και συμπαγής».