ΚΟΣΜΟΣ

Οι selfies σκοτώνουν: Πάνω από 250 οι θάνατοι για ένα εντυπωσιακό «κλικ»

Pixabay

Όπως κάθε εμμονή, έτσι κι αυτή της τέλειας σέλφι μπορεί να αποδειχτεί από επικίνδυνη έως φονική. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Family Medicine and Primary Care καταγράφει πρωτοφανώς μεγάλο αριθμό θανάτων που έχουν προκληθεί στην προσπάθεια ενός εντυπωσιακού «κλικ».

259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να φωτογραφίσουν τον εαυτό τους σε μία πόζα που θα εντυπωσιάσει τα social media, είτε αυτή είναι με ένα όπλο στο χέρι, είτε στην άκρη ενός γκρεμού με φόντο ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Ερευνητές από τις ιατρικές σχολές του Νέου Δελχί κατέγραψαν δημοσιεύματα που αφορούσαν θανάτους λόγω σέλφι από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2017. Όπως προκύπτει από την έρευνά τους, τα περισσότερα… φωτογραφικά δυστυχήματα καταγράφηκαν στην Ινδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Πακιστάν, με την πλειονότητα των θυμάτων (72%) να είναι ηλικίας κάτω των 30 χρόνων.

Η έρευνα καταδεικνύει ακόμα πως, παρότι οι γυναίκες είναι εκείνες που βγάζουν περισσότερες σέλφι, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο και τα ατυχήματα.

Πνιγμοί και πτώσεις

Οι πνιγμοί ανθρώπων που πέφτουν από σκάφη ή παρασύρονται από κύματα αποδεικνύεται πως είναι η κύρια αιτία των θανάτων.

Η δεύτερη αιτία στη φονική λίστα είναι οι «μεταφορές», δηλαδή ο θάνατος που προήλθε ενώ κάποιος προσπαθούσε να απαθανατίσει ένα στιγμιότυπο μπροστά από κινούμενο τρένο ή μέσα σε αυτοκίνητο εν κινήσει.

Στην τρίτη θέση της μακάβριας αυτής λίστας «ισοβαθμούν» οι φωτιές και οι πτώσεις από ψηλά σημεία. Οκτώ θάνατοι καταγράφηκαν από άγρια ζώα ενώ κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί πως η Αμερική έρχεται πρώτη στους θανάτους από όπλα – ενώ, δηλαδή, άνθρωποι αυτοπυροβολήθηκαν προσπαθώντας να βγάλουν σέλφι.

«Οι νέοι και οι τουρίστες είναι αυτοί που πλήττονται συχνότερα, στην προσπάθειά τους να είναι ‘κουλ’, ποστάροντας φωτογραφίες στα social media για να δεχτούν βροχή από λάικ και σχόλια», αναφέρει η έρευνα, σημειώνοντας: «οι σέλφι καθαυτές δεν είναι επικίνδυνες. Επικίνδυνη είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που ενέχει η συμπεριφορά τους αλλά και τα επικίνδυνα μέρη όπου απαγορεύονται οι σέλφι».

More than 250 people around the world have died taking selfies since 2011, by Doug Criss

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης