ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Η λιτότητα της Μέρκελ έφερε την άνοδο της Λεπέν

Ο αρχηγός του SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ εξέρχεται του βήματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Βερολίνο, την 1η Δεκεμβρίου 2015 REUTERS/Fabrizio Bensch

H πολιτική των περικοπών της καγκελαρίου Μέρκελ συνέβαλε στην ενίσχυση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο αντικαγκελάριός της, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel).

Ο ίδιος, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως την Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) για τις συνέπειες του «να θέλει να υπαγορεύει στη Γαλλία την πολιτική των περικοπών».

Εάν οι Γερμανοί συντηρητικοί άκουγαν τις συμβουλές του, «τότε η κυρία Λεπέν δεν θα έφτανε ποτέ τόσο μακριά», ισχυρίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του συγκυβερνώντος SPD.

Ο Γκάμπριελ εκτίμησε ότι ήταν λάθος να τεθεί τόσο ψηλά ο πήχης των περικοπών στην υπερχρεωμένη Γαλλία.

«Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε μια χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Γκάμπριελ θυμίζει τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στο CNN τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ουάσιγκτον κλιμάκωνε τις πιέσεις στο Βερολίνο να χαλαρώσει τη στάση του, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα στην ευρωζώνη εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων:

Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να στίβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν ως γνωστόν τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολίτικο σύστημα. Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

Με μόνη διαφορά πως, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου γίνονται κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς. Ο Γκάμπριελ υπέδειξε ως συνυπεύθυνη τη Μέρκελ για την άνοδο της Λεπέν, απευθυνόμενος στο εσωκομματικό του ακροατήριο, σε μια περίοδο όπου έχει ανοίξει το θέμα της διαδοχής της Μέρκελ και τα ποσοστά δημοφιλίας της υποχωρούν εξαιτίας του προσφυγικού.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, o Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης υποστήριξε ότι το κοινωνικό ζήτημα είναι η πραγματική πυριτιδαποθήκη που τινάζει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προειδοποιώντας ότι «όποιος κλείνει τα μάτια του σε αυτό, γίνεται νεκροθάφτης της Ευρωπαϊκή Ένωσης».

Ελλάς, Γαλλία, Γκάμπριελ

Όπως ήταν φυσικό η αποστροφή της ομιλίας του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη προκάλεσε θυμηδία, καθώς στην κρισιμότερη στιγμή των διαπραγματεύσεων της υπερχρεωμένης Ελλάδας με τους πιστωτές της, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε υιοθετήσει γλώσσα σκληρότερη ακόμα και από αυτήν της Άνγκελα Μέρκελ.

Ελάχιστες ημέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης/13ης Ιουλίου, δημοσίευμα της γερμανικής Handesblatt σκιαγραφούσε τη στάση του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη, αναφέροντας ότι, αν και οι Σοσιαλδημοκράτες από την αρχή της ελληνικής κρίσης είχαν αναλάβει οικειοθελώς τον ρόλο του «καλού μπάτσου» απέναντι στην Ελλάδα και ασκούσαν κάποιου είδους κριτική για την εμμονή των Ευρωπαίων εταίρων στη λιτότητα, «ο αρχηγός του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φαίνεται να τους προσγειώνει, ανεβάζοντας τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερο τους τόνους κατά της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Ίδια αποτύπωση της πολιτικής του στάσης και στους Financial Times, όπου καταγραφόταν η φράση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη ότι «η Ευρώπη έχει εξαντλήσει όλες της τις δυνατότητες», αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του εταίρου δελφίνου Σοσιαλδημοκράτη, προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz), για τον εκνευρισμό που του προκαλεί η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο Γκάμπριελ είχε δηλώσει ότι το «όχι» σημαίνει έξοδο από το ευρώ.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου, τελική ημέρα του δράματος, θα έκανε πολιτική δήλωση με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, για να πει ότι:

Tο SPD συνεχίζει να επιδιώκει το στόχο να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες γι' αυτό προϋποθέσεις. Αυτός είναι και ο κοινός στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και αυτό συζητείται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες. Το SPD δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μία κοινή και συντονισμένη δράση με τη Γαλλία. Η πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι, φυσικά, γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, κάθε πιθανή πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί αμερόληπτα. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση την υιοθετούσε ως καλύτερη εναλλακτική.

Την ώρα που ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας επέλεγε τα social media για να πει κατ' ουσίαν ότι i) ήταν από πριν ενήμερος για το σχέδιο Σόιμπλε, ii) Γερμανία και Γαλλία παίζουν το παιχνίδι του «καλού» και «κακού μπάτσου», iii) είναι προτιμότερο το Grexit από ένα τρίτο πρόγραμμα που θα έχει κούρεμα χρέους, το hashtag #ThisIsACoup γινόταν παγκόσμιο θέμα σε αυτά.

Το «φυσικά» του συγκεκριμένου πόστ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις πίσω στη Γερμανία, με τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να διαμαρτύρονται, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του Bundesfinanzministerium.

Die SPD verfolgt nach wie vor das Ziel, Griechenland in der Eurozone zu halten, wenn die dafür notwendigen Bedingungen...

Posted by Sigmar Gabriel on Saturday, 11 July 2015


Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και εναλλακτικές προτάσεις

Κληθείσα να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της γερμανικής κυβέρνησης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς (Christiane Wirtz) επισήμανε ότι ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ μιλούσε ως πρόεδρος κόμματος. Η Βιρτς περιορίστηκε να αναφέρει ότι κατά το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλες συζητήσεις στην κυβέρνηση γύρω από το θέμα της Ελλάδας.

«Δεν θα περιμένετε από εμένα να εκφέρω τώρα και εδώ οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το εάν ευρωπαϊκές αποφάσεις οδήγησαν σε εξελίξεις σε γειτονικές χώρες -δεν είμαι σε θέση να το κάνω», δήλωσε η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πράγματι υπήρξαν ευρωπαϊκές αποφάσεις, σίγουρα και επιπτώσεις και εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν εννοώ, όμως, με αυτό ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός».

Η Γαλλία, εν προκειμένω, ήταν μία χώρα που είχε βρεθεί στη διττή θέση, από τη μία, να διατηρεί κοινή γραμμή με τη Γερμανία απέναντι στις προθέσεις της Ελλάδας για χαλάρωση των όρων λιτότητας και, από την άλλη, να αντιστέκεται απέναντι στη Γερμανία, ζητώντας την ίδια ευελιξία για λογαριασμό της.

Σημείο σύγκλισης σε αυτές τις δύο αντιθετικές στάσεις των Γάλλων ήταν το αφήγημα των μεταρρυθμίσεων. Το Παρίσι δεσμευόταν απέναντι στο Βερολίνο ότι θα συνέχιζει τις μεταρρυθμίσεις και το ίδιο ζητούσε από την Αθήνα: να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Με τη διαφορά ότι η Γαλλία θα ακολουθούσε τον γαλλικό δρόμο και η Ελλάδα τον ελληνικό.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία ως πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Μανουέλ Βαλς (Manuel Vals) είχε δεχθεί τα εύσημα της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για ««εντυπωσιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Βεβαίως, η απειλή κυρώσεων στη Γαλλία -στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος- παρέμενε ως είχε, αλλά η Ευρώπη χρειαζόταν μια απόδειξη για την ενότητα του γαλλογερμανικού άξονα και η καγκελάριος δεν είχε λόγο να την αρνηθεί. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο οι πιέσεις συνεχίζονταν, καθώς όλοι προσπαθούσαν να δουν πόσο θα άλλαζαν οι ισορροπίες από το επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi).

Από το Βερολίνο, ο Βαλς δήλωνε ότι μια μεγάλη μείωση των μισθών στη Γαλλία «δεν είναι ούτε δυνατή ούτε επιθυμητή». Ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία, τόνιζε ότι «μια μεγάλη μείωση των μισθών δεν είναι ούτε δυνατή, ούτε επιθυμητή» στη Γαλλία.

Απαντώντας σε όσους θα ήθελαν να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασία της Γαλλίας, όπως το είχε κάνει ο για τη Γερμανία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (Gerhard Schröder) στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των μισθών, ο Γάλλος πρωθυπουργός απαντούσε ότι «η Γερμανία της δεκαετίας του 2000 και η σημερινή Γαλλία είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις», κάνοντας λόγο για «το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στη γαλλική πραγματικότητα».

Μετά τη συνάντησή του με την Μέρκελ, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης (23-24/11/2015), ο Γάλλος πρωθυπουργός μετέβη στο Αμβούργο, όπου επισκέφτηκε το εργοστάσιο της Airbus, συνοδεία του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) και του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όπως τονιζόταν στο γαλλικό και γερμανικό Τύπο, ο Βαλς ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η γαλλική κυβέρνηση θα ακολουθούσε φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομική πολιτική.

Εκείνες τις ημέρες, η Γαλλία συγκλονιζόταν από την απεργία των πιλότων της Air France αναφορικά με τα εργασιακά και άλλα ζητήματα που χρόνιζαν γύρω από τις ανταγωνιστικές πρακτικές των εταιρειών χαμηλού κόστους (υπόθεση Transavia Europe). Την ίδια Τρίτη, οι Γάλλοι πιλότοι είχαν κατέβει σε πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι, αντιμετωπίζοντας για άλλη μια φορά την απόρριψη του Βαλς, ο οποίος προειδοποιούσε σε συνέντευξή του πως η απεργία «βάζει σε κίνδυνο την εικόνα της Γαλλίας και πρέπει να σταματήσει, καθώς η διοίκηση της Air France έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις».

O Μανουέλ Βαλς θα δήλωνε ότι «οι Γάλλοι αρέσουν στους Γερμανούς, όταν κρατούν τις υποσχέσεις τους. Και οι Γερμανοί αρέσουν στους Γάλλους, όταν τους καταλαβαίνουν».

«Πού είναι η Μέρκελ;» μοιάζει να λέει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στους ομοϊδεάτες του, τον φρέσκο τότε πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς και τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 14 Απριλίου 2014 και δείχνει τους τρεις σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς να προσέρχονται στις εκδηλώσεις μνήμης που είχε διοργανώσει τότε SPD για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον Γαλλικό Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου (Franzoesischer Dom) – Πηγή: Carsten Koall/Getty Images

Φάρος σταθερότητας

Από τότε έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, ελληνικό πρόγραμμα, ποσοτική χαλάρωση, γαλλική οικονομία και το σύνολο των ευρωπαϊκών θεμάτων έχουν εισέλθει σε άλλη διάσταση, ύστερα από την ανάδειξη της ασφάλειας ως ζητήματος πρώτης γραμμής, όχι μόνο για την συνοχή του γαλλογερμανικού άξονα και κατ' επέκτασην της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ολόκληρου του δυτικού στρατοπέδου.

Όσον αφορά στο φλέγον για τη Γερμανία θέμα του προσφυγικού, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε το κόμμα του φάρο σταθερότητας για την κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμώντας ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην προσφυγική κρίση θα είχε παραλύσει την κυβέρνηση και η Γερμανία θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες.

Ο Γκάμπριελ επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος του SPD με 74,3%, ποσοστό που δεν εντυπωσίασε τους πολιτικούς αναλυτές. To 2013, αμέσως μετά την τρίτη εκλογική νίκη της Μέρκελ, είχε επανεκλεγεί με 83,6%, το 2011 με 91,6% και το 2009 για πρώτη φορά με 94,2%.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας επρόκειτο αρχικά να γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά με τη χρήση τάμπλετ, ωστόσο έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου επανέφερε τα παραδοσιακά ψηφοδέλτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης