ΚΟΣΜΟΣ

Βέμπερ: Ήταν σωστό ότι κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

REUTERS/Vincent Kessler

«Ήταν σωστό ότι, παρά τις δυσκολίες, κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», τονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ και, αναφερόμενος στα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από την κρίση του ευρώ, παραδέχεται ότι οι Γερμανοί κάποιες φορές δεν έδειξαν κατανόηση για τις ανησυχίες και τις ανάγκες των εταίρων τους.

«Είμαστε μια ένωση δικαίου, αυτά είναι τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να μαθαίνουμε από την αντιπαράθεση στην ευρωκρίση. Όταν στην Ιταλία, στην Ελλάδα ή στην Ισπανία ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων είναι χωρίς δουλειά, όταν υπάρχει ο κίνδυνος σε αυτές τις χώρες μία ολόκληρη γενιά να είναι χαμένη, δεν επιτρέπεται να αδιαφορούν οι οικονομικά ισχυροί εταίροι στην Γερμανία, στην Γαλλία ή στην Φινλανδία. Αυτή την κατανόηση για τις ανησυχίες και τις ανάγκες των γειτόνων μας κάποιες φορές εμείς οι Γερμανοί δεν την δείξαμε», δηλώνει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο κ. Βέμπερ, ερωτώμενος, με αφορμή την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επενδύσει στις υποδομές, ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών κανόνων για το έλλειμμα, εάν ο ίδιος εξακολουθεί να είναι αυστηρά προσηλωμένος στην δημοσιονομική πειθαρχία, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU).

Αυτοκριτική όμως επιχειρεί ο κ. Βέμπερ και σε ό,τι αφορά την στάση του κόμματός του στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν ο τότε αντιπρόεδρός του, Πέτερ Γκαουβάιλερ, έκανε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και κατά των προγραμμάτων διάσωσης από τον ΕΜΣ. «Μια προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία στέλνει κανείς διαφορετικά μηνύματα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό χρειάστηκε να το μάθουμε με οδυνηρό τρόπο εμείς στο CSU στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές. Μέσω της δικής μου υποψηφιότητας, είναι σαφές ότι το CSU τάσσεται υπέρ μιας θετικής εικόνας για την Ευρώπη, όπως το έκαναν και ο Χέλμουτ Κολ και ο Τέο Βάιγκελ, όταν κατά την δεκαετία του '90 τάσσονταν υπέρ της εισαγωγής του ευρώ. Αυτό δεν ήταν δημοφιλές, αλλά μακρόπνοο. Το ίδιο σωστό ήταν ότι, παρά τις δυσκολίες, κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», δηλώνει ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην Γερμανία, ο κ. Βέμπερ προειδοποιεί για τους κινδύνους από την αποδυνάμωση της Καγκελαρίου 'Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η σταθερότητα της Γερμανίας είναι απαραίτητη για μια ισχυρή Ευρώπη. «Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα κάνουν καλά να στηρίξουν πλήρως την Καγκελάριο στις πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις που έρχονται, για παράδειγμα για το Brexit και την μετανάστευση. Διαφορετικά, θα αποδυναμωθούν τα γερμανικά συμφέροντα», εκτιμά.

Ο ίδιος πάντως, αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενδιαφέρεται και για την ηγεσία του κόμματός του, στην περίπτωση κατά την οποία τεθεί ανάλογο ζήτημα μετά τις εκλογές στο κρατίδιο, στις 14 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η CSU, με ποσοστά κοντά στο 35%, βρίσκεται πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός το οποίο, αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, δεν αποκλείεται να σημάνει και την αποχώρηση του Χορστ Ζεεχόφερ από τη θέση του Προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης