ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Στους 420 οι νεκροί - Το χρονικό των σεισμών στο φονικό «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Ινδονησία: Στους 420 οι νεκροί - Το χρονικό των σεισμών στο φονικό «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»
REUTERS / ANTARA FOTO

Περισσότεροι από 4000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν την πόλη Παλού της  Ινδονησίας την Παρασκευή, με τις αρχές να αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Παλού, που επλήγη από κύματα ύψους 6 μέτρων, μετά τον σεισμό των 7,5 βαθμών.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για ένα φεστιβάλ στην παραλία της πόλης όταν το τείχος νερού σάρωσε τα πάντα σπέρνοντας τον θάνατο. Αύριο ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί τα καταφύγια όπου έχουν μεταφερθεί οι πληγέντες.

Ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (BNPB) Βίλεμ Ραμπανγκιλέι είπε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 420, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Kompas.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος τύπου της BNPB Σουτόπο Νουγκρόχο ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Τζακάρτα ότι οι ζημιές είναι «εκτεταμένες» κι ότι χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν καταρρεύσει.

«Το τσουνάμι παρέσυρε αυτοκίνητα, κορμούς δέντρων, σπίτια, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του» περιέγραψε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Τζουσούφ Κάλα ο απολογισμός των νεκρών θα μπορούσε να ανέλθει σε χιλιάδες.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από τους μισούς εκ των 560 κρατουμένων στις φυλακές του Παλού δραπέτευσαν, αφού οι τοίχοι του κτίσματος κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Antara.

«Ήταν πολύ δύσκολο για τους φύλακες να σταματήσουν τους κρατούμενους από το να το σκάσουν καθώς είχαν πανικοβληθεί και έπρεπε να σώσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς» δήλωσε ένας εκ των σωφρονιστικών υπαλλήλων ο Άντχι Γιαν Ρίκοχ.

Οι σεισμοί και τα τσουνάμι που συγκλόνισαν τη χώρα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού και πλήττεται συχνά από σεισμούς. Ακολουθεί κατάλογος με τους φονικότερους σεισμούς και τα τσουνάμι που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια:

- 2004: Σφοδρή σεισμική δόνηση 9 και πλέον βαθμών σημειώνεται στις δυτικές ακτές της επαρχίας Άτσε της Ινδονησίας, στη βόρεια Σουμάτρα, την 26η Δεκεμβρίου. Ο σεισμός προκαλεί τσουνάμι που πλήττει 14 χώρες, σκοτώνοντας 226.000 ανθρώπους στον Ινδικό Ωκεανό, τους μισούς εξ αυτών στην Άτσε.

- 2005: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στις δυτικές ακτές της Σουμάτρας στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου. Εκατοντάδες οι νεκροί στη νήσο Νίας.

- 2006: Το νότιο τμήμα της Ιάβας, του δημοφιλέστερου νησιού της Ινδονησίας, συγκλονίζεται από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών. Ακολουθεί τσουνάμι που σαρώνει τις νότιες ακτές, σκοτώνοντας 700 ανθρώπους.

- 2009: Σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών σημειώνεται στην πόλη Παντάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας. Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώνονται.

- 2010: 300 άνθρωποι σκοτώνονται από τον σεισμό των 7,5 βαθμών σε ένα από τα νησιά Μεντάουαϊ, στα ανοικτά της Σουμάτρας, και το τσουνάμι 10 μέτρων που καταστρέφει δεκάδες χωριά.

- 2016: Σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος σημειώνεται στην επαρχία Άτσε, προκαλώντας καταστροφές και σπέρνοντας τον πανικό, με τις μνήμες να μην έχουν σβήσει από τον φονικό σεισμό του 2004 και το τσουνάμι. Αυτήν την φορά δεν προκλήθηκαν παλιρροϊκά κύματα, ωστόσο περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα συντρίμμια κτηρίων.

- 2018: Μεγάλοι σεισμοί πλήττουν τη δημοφιλή για τους τουρίστες νήσο Λομπόκ με αποτέλεσμα τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων. Από τους σεισμούς ισοπεδώνονται χιλιάδες κτίρια.