ΚΟΣΜΟΣ

Σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ καλεί τους πολίτες ο Ιβάνοφ

REUTERS/Carlo Allegri

Στα άκρα οδηγείται πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της πΓΔΜ και την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, μετά και την έκκληση που απεύθυνε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, που οδηγεί σε αλλαγή του ονόματος.

Ο κ. Ιβάνοφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε «ημι-κυρίαρχο» κράτος με «αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης».

REUTERS/Caitlin Ochs

Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, «θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης», διαβεβαίωσε.

«Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία (...) πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή «μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα», υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια «να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού» πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης