ΚΟΣΜΟΣ

Τρέμουν στο Μεξικό τον ερχομό της Πατρίσια

Τρέμουν στο Μεξικό τον ερχομό της Πατρίσια
EPA/Lance Cpl. David N. Hersey

Ένας τεραστίων διαστάσεων τυφώνας, που ονομάζεται Πατρίσια, ετοιμάζεται να χτυπήσει τις νοτιοδυτικές ακτές του Μεξικού, με τις αρχές της χώρας να βρίσκονται ήδη σε συναγερμό.

Πρόκειται για τυφώνα κατηγορίας 5, τον οποίο ο μετεωρολόγος του CNN χαρακτήρισε τον ισχυρότερο που καταγράφηκε ποτέ, παρατηρώντας ότι οι άνεμοι που παράγει έχουν σταθερή ταχύτητα 325 χιλιομέτρων την ώρα.

Φαίνεται ότι ο Πατρίσια έχει τη δύναμη να σκορπίσει το θάνατο και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μεγάλες εκτάσεις των μεξικανικών ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών θερέτρων, όπως αυτών της Πουέρτο Βαλάρτα και του Ακαπούλκο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, ως αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, τον συνέκρινε με τον τυφώνα Χαϊγιάν που είχε σκοτώσει 6.300 άτομα στις Φιλιππίνες, το 2013.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Μεξικό, ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένα Νιέτο έδωσε οδηγίες σε μέλη του υπουργικού του συμβουλίου για λήψη άμεσων μέτρων, αμέσως μόλις χτυπήσει ο κυκλώνας, καθώς προβλέπεται πως θα είναι ο ισχυρότερος στον ανατολικό Ειρηνικό τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχοι έλαβαν την προτροπή να προειδοποιήσουν όσους βρίσκονται στην ακτή, ειδικά όσους βρίσκονται στις επαρχίες του Τζαλίσκο, της Κολίμα και του Ναϊαρίτ. Εν αναμονεί του τυφώνα, τα σχολεία σ' αυτές τις περιοχές παρέμειναν κλειστά.

Μέχρι στιγμής, το ανησυχητικότερο με τον Πατρίσια είναι ότι αυξάνεται ραγδαία η έντασή του, καθώς νωρίς την Πέμπτη είχε αξιολογηθεί ως τροπική καταιγίδα, ενώ ένα εικοσιτετράωρο αργότερα σημειώθηκε ως τυφώνας κατηγορίας 5.