ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Οι αποκαλύψεις του Λονδίνου ρίχνουν «φως» σε μυστικά της ρωσικής κατασκοπείας

Reuters

Οι αποκαλύψεις των βρετανικών Αρχών σχετικά με τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, αποτελούν σπάνια ευκαιρία για να αποκαλυφθεί το πώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δίνουν νέες ταυτότητες στους πράκτορές τους που δρουν στο εξωτερικό.

Η δημοσιογραφική «σκαπάνη» έχει φέρει στο φως αριθμό διαβατηρίων, τα οποία φέρεται να ανήκουν σε Ρώσους μυστικούς πράκτορες, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο ύποπτοι για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα, Ρουσλάν Μπορίσοβ και Αλεξάντερ Πετρόβ. Όλα τα διαβατήρια έχουν πανομοιότυπους αριθμούς.

Ανάμεσα στους κατόχους των διαβατηρίων είναι και ένας Ρώσος, πρώην στρατιωτικός ακόλουθος, ο οποίος απελάθηκε από την Πολωνία με την κατηγορία της κατασκοπίας το 2014 και φέρεται να συνδέεται με σχέδιο πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο.

Δεκάδες άλλα άτομα, με παρόμοιους αριθμούς διαβατηρίων, αναγνωρίστηκαν από τους δημοσιογράφους του ιστοτόπου Fontanka Νews και όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, όλοι είχαν δώσει την ίδια διεύθυνση επικοινωνίας: Khoroshevskoye Shosse 76 B. Εκεί είναι τα κεντρικά γραφεία της ρωσικής στρατιωτικής οργάνωσης GRU.

Όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος το ρεπορτάζ του Fontanka, από τα στοιχεία των διαβατηρίων προκύπτει πως πρόσφατες διπλωματικές κρίσεις στην Ευρώπη σημειώθηκαν την περίοδο που κάποιος από τους Ρώσους φερόμενους ως μυστικούς πράκτορες ήταν στο «σημείο μηδέν», ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση τα ταξίδια τους συνέπιπταν – χρονικά και τοπικά – με επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό.

Ο Πούτιν έχει αρνηθεί πως ο Μπορίσοβ και ο Πετρόβ έχουν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες, αναφέροντας πως πρόκειται για απλούς πολίτες. Αλλά, τα στοιχεία δείχνουν πως ο φάκελος για τον Πετρόβ είχε χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητος» και όποιος επιθυμούσε να ενημερωθεί για εκείνον θα έπρεπε να επικοινωνήσει με την GRU.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να αποκτήσουν τις πληροφορίες, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν διαρρεύσει πολλά στοιχεία στο διαδίκτυο.

Άλλες πηγές αναφέρουν πως τα ίδια τα διαβατήρια των Μπορίσοβ και ο Πετρόβ δείχνουν πως δεν είναι απλοί πολίτες, όπως ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος. Και οι δύο έλαβαν το επίσημο έγγραφο από μία ανώτερη υπηρεσία, η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bellingcat, «χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει εξέχοντα πρόσωπα και αξιωματούχους».

Ο αριθμός των διαβατηρίων των δύο ύποπτων ήταν σχεδόν πανομοιότυπος – τους ξεχώριζαν μόνο τρία ψηφία. Το ίδιο συμβαίνει και με το διαβατήριο του Έντουαρντ Σισμάκοβ, του Ρώσου που απελάθηκε από την Πολωνία αφού το όνομά του συνδέθηκε με την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.

Δημοσιογράφος του Fontanka κατάφερε να επικοινωνήσει με ένα από τα άτομα της λίστας με τα ύποπτα διαβατήρια – είναι συνολικά 40 τα ονόματα – ο οποίος, όμως, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή σε μυστικές αποστολές, καθώς, όπως είπε, δεν είχε καμία σύνδεση με την GRU, παρότι η διεύθυνση που είχε δηλώσει ήταν αυτή των κεντρικών γραφείων της.

Οι άλλοι ύποπτοι, όπως ο Πετρόβ και ο Μπορίσοβ, φαίνεται να εμφανίζονται από το… πουθενά, καθώς κανείς δεν έχει λογαριασμούς στα social media ούτε κάποιο περιουσιακό στοιχείο στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης