ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Ρωσικό «δάκτυλο» στο δημοψήφισμα «βλέπουν» οι ΗΠΑ-Τι απαντά ο Ζάεφ

REUTERS/Ognen Teofilovski

Στήριξη στην εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ για την επικράτηση του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπώς την αλλαγή του ονόματος της χώρας, παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια και να χαρακτηρίζει την ψηφοφορία της 30ης Σεπτεμβρίου ως την κρισιμότερη στην ιστορία της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε τη Μόσχα να μην επιχειρήσει να «επέμβει» στη διαδικασία, με τον Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του να σημειώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα.

Ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε τους πολίτες της πΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια, όπου έχει σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ και την ομόλογό του Λουντμίλα Σεκερίνσκα.

«Το επερχόμενο δημοψήφισμα είναι η πιο σημαντική ψήφος στην ιστορία του έθνους σας. Σε αυτό θα αποφασίσετε για το μέλλον σας, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να προχωρήσετε μπροστά, σε ένα νέο μέλλον στο οποίο θα έχετε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ και την ομόλογό του της πΓΔΜ, μετά τη συνάντησή τους.

«Αναγνωρίζουμε την πολύπλοκη πολιτική διαδικασία που βρίσκεται μπροστά σας και σας στηρίζουμε στην εξάσκηση του δημοκρατικού δικαιώματός σας και την ευθύνη σας να ψηφίσετε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει στην υλοποίηση κομβικών μεταρρυθμίσεων στο δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνέχεια εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Ζόραν Ζάεφ για τις «ακούραστες προσπάθειές σας ως την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι ήταν απαραίτητη η διπλωματία της υπομονής και από τις δύο πλευρές, καθώς και ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τα Σκόπια, ο Τζιμ Μάτις αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ρωσικής ανάμειξης στη διαδικασία.

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός ο οποίος προειδοποίησε παράλληλα τη Μόσχα να μην επιχειρήσει να «επέμβει» στη διαδικασία.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Ζάεφ: Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει ρωσική ανάμειξη

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το βήμα του συνεδρίου «ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια Media days 2018» σχολίασε τις αναφορές του αμερικανού υπουργού περί ρωσικής ανάμειξης στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως η Ρωσία είναι φίλη της χώρας του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος δεν έχει κάποια ένδειξη για ρωσική ανάμειξη.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της “Μακεδονίας” και δεν αντιτίθεται στην ενσωμάτωσή μας στην ΕΕ, αν και είναι αντίθετη στη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη ένταξή μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης